(FOTO) MALI, VELIKI JUBILEJ: SKPD  Prosvjeta Austrija obeležili 5 godina uspešnog rada!
Foto: Kurir Austrija

svečana akademija

(FOTO) MALI, VELIKI JUBILEJ: SKPD Prosvjeta Austrija obeležili 5 godina uspešnog rada!

Austrija -

BEČ - Srpsko prosvetno i kulturno društvo Prosvjeta Austrija, obeležilo je svečanim prijemom, 2. juna u Beču pet godina postojanja i rada

Prijemu su prisustvovali brojni članovi i prijatelji Društva, pripadnici javnog života, sveštenstvo, gosti iz Srbije i Republike Srpske, privrednici, dobrotvori i poštovaoci Prosvjete.

Pored diplomatskih predstavnika Srbije i Bosne i Hercegovine i predstavnika Republike Srpske u Austriji g. Mladena Filipovića, proslavi su prisustvovali i brojni predstavnici drugih udruženja kao i privrednici i kulturni radnici, poput pijanistkinje Nataše Veljković, profesorke na Institutu za Slavistiku Gordane Ilić Marković i mnogi drugi.Skup su pozdravili ambasador Srbije u Austriji, Pero Janković i izaslanik Vladike austrijsko-švajcarskog Gospodina Andreja, otac Slaviša Božić, koji je preneo pozdrave, blagoslove i dobre želje Episkopa Andreja. Ambasador Janković je čestitao predsedniku, upravi i članovima SPKD “Prosvjeta “ naimpresivnim rezultatima i poželeo puno uspeha u daljem radu.

Izaslanik Vladike Andreja, otac Slavisa Bozic čestita Prosvjeti jubilej
Izaslanik Vladike Andreja, otac Slavisa Bozic čestita Prosvjeti jubilej

“Bez novogodišnjih koncerata, duhovnih razgovora, književnih večeri, brojnih akademskih programa koje organizuje “Prosvjeta” kao i škole ćirirlice i dečjeg hora, kulturni život u Beču bi bio svakako siromašniji nego što jeste.”, poručio je ambasador Janković.

“Dosadašnji rad i trud kako predsedništva tako i članova “Prosvjete” u Beču, gradu koji je bio i ostao od izuzetnog značaja za srpsku nauku umetnost i obrazovanje, poslužiće vremenom, u to sam duboko ubeđen, kao inspiracija i uzor drugim organizacijama i entuzijastima da Beč ostane grad u kome se porednemačkog najviše govori srpski jezik”, dodao je ambasador Janković.

„Svi znamo i svi smo svesni toga šta „Prosvjeta“ znači za nas Srbe u Beču. Iako je to pet godina od kako postoji, te godine su bogate a verujem da će još mnogo toga da se uradi u budućem periodu“, poručio je sveštenik Božić i poželeo uspešan dalji rad u ime eparhije austrijsko švajcarske i Vladike Andreja.Posebni gosti iz Srbije bili su predsednik odbora „Prosvjete“ u Beogradu, profesor doktor Milimir Mučibabić i sekretar Dejan Mastilović. Mučibabić je istakao da je odbor „Prosvjete“ u Beču postigao impresivne rezultate za svojih pet godina postojanja, da služi za primer drugima i poželeo blagorodne iprosperitetne naredne decenije.

Takođe su bili prisutni i gosti iz Republike Srpske, iz odbora „Prosvjete“ iz Prijedora. Predsednik SPKD „Prosvjeta“ profesor Srđan Mijalković se zahvalio Srpskojpravoslavnoj crkvi i brojnim srpskim institucijama na podršci, kao i svim članovima i prijateljima koji su svih ovih godina investirali svoje srce, dušu i ideje u rad ovog Društva. On je podsetio na pukovnika Mihajla Vujovića koji je deju osnivanja Prosvjete doneo iz Hercegovine u Beč. Ovom prilikom je članica UO Dragana Popović pročitala i pozdravno pismo koje je Vujović poslaopovodom petogodišnjice postojanja odbora u Beču.

Jelena Krstić, članica UO „Prosvjete“ sa bendom
Jelena Krstić, članica UO „Prosvjete“ sa bendom

„Ogromna dela koja je odbor „Prosvjete“ u Beču postigao za ovih pet godina od osnivanja su rezultat pregalaštva , nesebičnog rada i bezgranične ljubavi prema svome narodu“, poručio je Mihajlo Vujović u svom pismu. Mijalković je zahvalio i Glavnom odboru Prosvjete na čestitkama,i pročitao ozdrave koje su poslali poznati srpski književnici Aleksandar Gatalica i Vladimir Pištalo i najavio da će na jesen biti objavljen zbornik radova prijatelja i dosadašnjih gostiju „Prosvjete“, posvećen petogodišnjici rada.

Pročitano je i pismo odbora za dijasporu Skupštine Republike Srbije u kome se ističe da će Skupština nastaviti da sarađuje sa „Prosvjetom“ jer je to u najdubljem interesu naših ljudi kako u Srbiji tako i u Austriji i celokupnom srpskom rasejanju.

Muzički domaćin večeri bila je Jelena Krstić, članica UO „Prosvjete“ koja je predstavila svoj prvi solo CD . Jelena je sa svojim bendom napravila izvanrednu atmosferu, a slavlje veselih Prosvjetara se produžilo do kasnih večernjih sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track