KURC: Evropska unija ne sme da dozvoli da zavisi od Turske!
Foto: Reuters

Potreban plan A

KURC: Evropska unija ne sme da dozvoli da zavisi od Turske!

Austrija -

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurz rekao je da je EU, kada je reč o migrantskoj krizi, potreban “plan A” sa snažnim obezbeđenjem spoljnih granica, te da EU ne sme dozvoliti da bude podložna ucenama ili da zavisi od Turske

“Evropa sama mora odlučivati o tome ko dolazi, a ko ne. Zbog toga moramo sami da zaštitimo spoljne granice”, rekao je Kurz i naveo da EU mora zajednički da zaustavi priliv ilegalnih migranata u Evropu.

Kurz je istakao da bi EU trebalo da posredstvom programa za raseljavanje prihvati najslabije i one koji su zaista progonjeni.

“Sada je reč o tome da budu zatvorene i alternativne rute, kao na primer sredozemna ruta preko Libije”, kaže Kurc.On je naveo da je veoma zahvalan zemljama duž “balkanske rute”, naročito Makedoniji i Srbiji, ali i Hrvatskoj i Sloveniji, na podršci pri zatvaranju zapadnobalkanske rute, čime je Austrija zaštićena od preopterećenja.

Kurz ističe da, kada je reč o pravu na azil, mora da bude napravljena jasna razlika između ljudi kojima je zaista potrebna zaštita i onih koji su krenuli u potragu za boljim životom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track