ŠOK U AUSTRIJI: Poništeni predsednički izbori!
Foto: Printscreen Krone.at

Ponavlja se dugi krug

ŠOK U AUSTRIJI: Poništeni predsednički izbori!

Austrija -

BEČ - Odlukom Ustavnog suda Austrije ponavljaju se predsednički izbori u Austriji

Ustavni sud doneo je ovu odluku ranije nego što se očekivalo, a po žalbi Slobodarske partije Austrije (FPÖ), koja zbog navodnih brojnih nepravilnosti osporava ishod drugog kruga predsedničkih izbora. Ustavni sud je javno Van der Belen pobednik u drugom krugu (22. maja) tako neće moći da položi zakletvu.

On je na prošlim izborima tesno, sa oko 30.000 glasova prednosti, pobedio kanidata FPÖ Norberta Hofera. Ponovljeni drugi krug biće najverovatnije krajem septembra ili početkom oktobra. FPÖ je u svojoj žalbi navela nepravilnosti u 94 od 114 izbornih opština.

Obrazlažući odluku suda, predsednik te najviše sudske instance Gerhart Holcinger je istakao da su izbori osnova demokratije i najvažniji zadatak Ustavnog suda je da tu osnovu održi funkcionalnom. „

"Odluka koju smo doneli ne pravi nikog pobednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača poverenje u našu pravnu državu i demokratiju"“, obrazložio je on.

Rezultati drugog kruga izbora se poništavaju, a drugi krug izbora mora biti ponovljen u potpunosti, odnosno širom Austrije“, objasnio je Holcinger. Ova odluka Ustavnog suda ući će u istorijske anale Austrije, ali i evropske, jer Ustavni sud do sada nije poništavao i nalagao ponavljanje izbora na saveznom nivou.

(K. A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track