TUMBAJU ĐAČKE RASPUSTE: Austrija će skratiti letnji a produžiti jesenji odmor!

još uvek traje rasprava

TUMBAJU ĐAČKE RASPUSTE: Austrija će skratiti letnji a produžiti jesenji odmor!

Austrija -

BEČ - Ministarka za porodična pitanja u vladi Austrije Sofi Karmasin se zalaže za novu podelu školskih raspusta, pri čemu bi letnja pauza trajala kraće, ali zato jesenja duže.

"Potreban nam je letnji raspust kraći za dve nedelje i istovremeno duži jesenji raspust", rekla je Karmasin u izjavi austrijskom dnevniku "Klajne Cajtung". Ona smatra da bi ovakva podela bila povoljnija za roditelje.

Ona je ovim povodom već razgovarala sa ministarkom obrazovanja Sonjom Hameršmid. Polemika oko raspusta aktuelna je godinama u Austriji, međutim do sada nije došlo do promena jer su se razlikovala mišljenja roditelja i prosvetnih udruženja.

U obaveznim osnovnim školama načelno vlada veće raspoloženje za novu podelu raspusta nego što je to u srednjim školama. Austrija se inače po trajanju letnjeg raspusta nalazi u evropskom proseku. Duži letnji raspusti su prvenstveno u južnoj Evropi i baltičkim zemljama i traju i do 13 nedelja.

U Velikoj Britaniji, Danskoj kao i u Nemačkoj i Švajcarskoj letnji raspusti su kraći i traju šest nedelja, ali su zato jesenji duži.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track