IZBORNI CIRKUS: Austrijanci će birati predsednika ili 2. oktobra, ili oko Božića ili dogodine!
Foto: Printscreen Krone.at

odlaganje sve izvesnije

IZBORNI CIRKUS: Austrijanci će birati predsednika ili 2. oktobra, ili oko Božića ili dogodine!

Austrija -

BEČ - Predsednički izbori, koji su zakazani za 2. oktobar, mogli bi, zbog tehničkih problema koverata za glasanje putem pošte, biti odloženi za kraj godine, ocenjuje danas bečki dnevnik „Prese“.

Sve ukazuje na to da će glasanje biti odloženo, jer su preveliki problemi sa glasačkim listićima, ističe dnevnik dodajući da bi pre izbora mogla biti sprovedena i jedna veća reforma. Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka najavio je juče da će razmotriti mogućnosti za odlaganje izbora, pošto je ustanovljen veći broj neispravnih koverata. Zbog toga je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije naložilo Kriminalističkoj službi proveru svih glasačkih listića za predstojeće predsedničke izbore, zakazane za 2.oktobar.

Kako se ispostavilo, brojne koverte za glasačke listiće koji se šalju putem pošte imaju problem sa lepljenjem. Iz Ministarstva ističu da ne žele da se oslone isključivo na informacije odgovorne štamparije, zbog čega je naloženo „forenzičko obezbeđenje“ glasačkih listića.

Kandidati za predsednika, Aleksander van der Belen i Norbert Hofer, očigledno su se pomirili sa činjenicom da će izbori biti odloženi. Van der Belen je odložio zvanični početak svoje predizborne kampanje, a Hofer je rekao da računa sa odlaganjem.

Prema „Prese“ predsednički izbori, koji su inače ponavljanje od Ustavnog suda poništenog drugog kruga glasanja zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte, mogli bi biti održani 13., 20. ili 27. novembra. Međutim razmatra se i termin sredinom decembra ili čak početkom iduće godine, tvrdi bečki dnevnik.

Sada se postavlja pitanje kako ovaj problem rešiti pravno, jer izborni zakon ne predviđa mogućnost odlaganja, zbog čega bi bila moguća izmena zakona o izboru predsednika države. Na to se očigledno sprema austrijski parlament, pošto je u petak predsedništvo skupštine najavilo da će, ako za to bude potrebe, sazvati vanrednu sednicu parlamenta. Tako bi zakoni mogli biti usvojeni na sednici parlamenta 21. septembra, tvrdi „Prese“.

Volfgang Sobotka ministar unutrašnjih poslova Austrije (Foto: Reuters)
Volfgang Sobotka ministar unutrašnjih poslova Austrije (Foto: Reuters)

Takođe se razmišlja i izmena izbornog zakona, kako bi se omogućilo da pravo glasa dobiju i oni koji su u međuvremenu napunili 16 godina. Naime, prema aktuelnom zakonu na ponovljenim izborima pravo glasa imaju samo one osobe koje su imale pravo glasa na dan održavanja prethodnog, poništenog glasanja.

Ako se ide na izmenu izbornog zakona onda bi glasanje moglo da se održi kasnije, to jest u decembru ove, ili januaru iduće godine. Ministar Sobotka je pred teškom odlukom, jer ako donese odluku u korist održavanja izbora onda preti opasnost da se izgubi veći broj glasova zbog problema sa lepkom na kovertama u koje se stavljaju ispunjeni glasački listići, a koji su nevažeći ako nije zalepljen koverat.

Na drugoj strani ako donese odluku o odlaganju ona mora biti pravno dobro osigurana, kako ne bi mogla biti predmet ulaganja žalbe. Odlaganje izbora bila bi dodatna neprijatnost za Austriju, koja je već bila predmet podsmeha prilikom odluke o poništavanju rezultata drugog kruga jer su pojedine izborne komisije glasove prebrojali pre zakonski određenog roka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track