(FOTO) SEĆANJE NA SRPSKOG LINGVISTU: Otkrivena spomen ploča Savi Mrkalju u Beču!
Foto: Kurir Austrija

na inicijativu SPKD Prosvjeta Austrija

(FOTO) SEĆANJE NA SRPSKOG LINGVISTU: Otkrivena spomen ploča Savi Mrkalju u Beču!

Austrija -

BEČ - Na inicijativu slavista prof. Gordane Ilić Marković iz Beča i prof. dr Dušana Ivanića iz Beograda u Beču je 18. novembra svečano otvorena spomen ploča posvećena lingvisti Savi Mrkalju, koja je postavljena na fasadi Hrama Svetog Save u Beču.

Svečani program u prostorijama Hrama Svetog Save je otvorio prof. Srđan Mijalković, predsednik odbora SPKD Prosvjeta Austrija koji je svesrdno podržao realizaciju ovog značajnog kulturnog događaja. Pozdravom gostima ali i stihovima pesama iz književnog opusa Save Mrkalja, Mijalković je podsetio da je Mrkaljevo najvažnije delo "Salo debelog jera libo azbukoprotres", u kome se Mrkalj zalagao za reformu srpskog jezika i pravopisa, značilo prekretnicu u stvaranju modernog srpskog jezika.

Prisutnima se obratio otac Krstan Knežević, zamenik Vladike austrijsko-švajcarskog gospodina Andreja, ističući da je Sava Mrkalj bio i monah, da je u Beču 1833. godine preminuo, te je i logično da se spomen ploča nađe na zidu Hrama Svetog Save. Ovo obeležje će, kako je rekao, pomoći svim mladim generacijama da zastanu i odluče da proučavaju značaj i ulogu Mrkalja za razvoj kulturne i duhovne svesti kod srpskog naroda.

Prof. Gordana Ilić Marković, koja je izradila tekst spomen ploče, je istakla da su realizaciju ovog poduhvata finansijski podržali Srpsko književno društvo, Srpska akademija nauka i umetnosti, Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, kao i odbor Prosvjete u Austriji.

Ovo kulturno obeležje će, po njenim rečima, a na osnovu odobrenja bečkog Magistrata, ući u popis spomenika grada Beča. Osim ovim organizacijama, ona se zahvalila i prof. Dr Milošu Okuki, koji je kao izvanredan poznavalac Mrkaljevog života doprineo ideji da se pokrene ova značajna inicijativa koja je uspešno i realizovana.Prof.

Dr Miloš Okuka je govorio o životu i delu Save Mrkalja i njegovom doprinosu reformi srpskog jezika i pravopisa, naglasivši da je i sam Vuk Karadžić prihvatio njegovo ortografsko rešenje, koje posebno podvlači u svojoj „Pismenici“ rečima da „ne može druge azbuke upotrijebiti nego Mrkaljevu, jerbo za serpski jezik lakša i čistija ne može biti od ove.“Izlivanje ploče bilo je povereno akademskom vajaru LJubiši Mančiću iz Beograda i umetničkoj livnici „Kuzmanović“.

Umetničko rešenje za spomen ploču kreirala je LJubica Mrkalj, umetnica iz Pariza i jedini potomak Save Mrkalja. U vrlo emotivnom govoru je prisutne informisala o svom odlasku u Pariz, teškim iskušenjima na koje je nailazila u tuđini, u gradu svetlosti, ali i o svom prezimenu koje nije uobičajeno i svojim korenima i poreklu kojim se, kako je rekla, ponosi. Muzički deo programa činile su talentovana Biserka Vasić u pratnji isona Nadice Mihajlović.

Nakon svečanosti otkrivanja spomen ploče, uz predstavnike diplomatskog kora, ugledne srpske intelektualce i pojedince, predstavnike medija i srpskih udruženja, obeležavanje ovog značajnog kulturnog događaja nastavljeno je u prostorijama Ambasade Republike Srbije, prigodnim koktelom koji je uz podršku članova Prosvjete priredio ambasador Srbije u Austriji g. Pero Janković.

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track