IZRAELSKI PREDSEDNIK NEĆE NI DA ČUJE ZA ŠTRAHEA: Rivlin zabranio kontakte svojim zvaničnicima sa FPÖ
Foto: Printscreen I Rojters

Ruven rivlin odlučan

IZRAELSKI PREDSEDNIK NEĆE NI DA ČUJE ZA ŠTRAHEA: Rivlin zabranio kontakte svojim zvaničnicima sa FPÖ

Austrija -

BEČ - U jednom razgovoru sa predstavnicima izraelske kulturne zajednice u Beču predsednik Izraela Ruven Rivlin, jasno je naglasio da ne toleriše bilo kakve saveze sa ekstremno desničarskim partijama pa ni sa FPÖ.

Predsednik Jevrejske kulturne zajednice Oskar Dojč dostavio je medijima pismo od izraelskog predsednika Rivlina u kom se jasno i nedvosmisleno naglašava da državni vrh Izraela strogo zabranjuje kontakte izraelskih predstavnika sa desničarskim partijama i grupama, koje su prožete antisemitizmom, negiraju Holokaust, verske običaje i promovišu mržnju i netoleranciju. Rivlin u pismu doddaje i da zabranjuje sastanke Jevrejskih predstavnika sa takvim grupacijama.

Jedan od primera je prema njegovim rečima „privatna“ poseta šefa FPÖ Hanc Kristijan Štrahea Izraelu u aprilu 2016 , tokom koje je posetio svetski memorijalni centar posvećen sećanju na žrtve Holokausta Yad Cashem . Zatim je u novembru, pred same predsedničke izbore na adresu dvojice bivših izraelskih političara stigao poziv iz FPÖ da učestvuju na jednoj raspravi na temu „da li smo naučili nešto iz istorije? Novi antisemitizam u Evropi“

„Veoma sam zadovoljan načinom na koji predsednik Izraela izražava stav jevrejskog naroda“, rekao je Dojč, koji već duže vreme prati kako članovi Jevrejske zajednice u Beču i Jevrejske zajednice širom Evrope, bivaju vrbovane da stupe u kontakte sa nacionalističkim i populističkim političarima, kao i obrnuto. Tako se Austrijski FPÖ već neko vreme intenzivno trudi da ostvari kontakte sa Izraelom.

Tada je Norbert Hofer poručio „ mi ćemo svojim aktivnostima pokazati da smo prijatelji Izraelu.“ Veliki broj Jevreja je ovu izjavu doživeo kao licemernu, jer je FPÖ kroz istoriju provodila antisemitsku i rasističku politiku i ništa nisu preuzeli da tu istoriju promene.

„FPÖ funkcioneri se nisu distancirali od istorije a žele dobre odnose i kontakte sa Jevrejima , to je dvostruka igra i nije verodostojna“ , objasnio je predstavnik Jevrejske kulturne zajednice u Beču , Deutsch. Izrael je jasno prepoznao ove igre , te je tako predsednik izjavio je Rivlin i dodao „ Moj stav je veoma jasan, i ja nikada neću pružiti podršku takvim partijama ili grupama.“

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track