ANKETIRALI AUSTRIJSKE BIRAČE: Kern duplo jači od Štrahea!
Foto: Reuter

KAD BI SAD BILI IZBORI

ANKETIRALI AUSTRIJSKE BIRAČE: Kern duplo jači od Štrahea!

Austrija -

BEČ - Ukoliko bi sada bili organizovani izbori savezni kancelar Kristijan Kern mogao bi da računa na značajnu podršku glasača.

Prema anketi koju je objavio Profil čak 33 posto ispitanika bi glasalo za šefa SPÖ Kerna što je u odnosu na prethodni perioda porast od 2 posto glasova. Na drugom mestu bi je lider FPÖ Hajnc Kristian Štrahe sa ukupno 16 posto glasova što ukazuje na blagi pad poverenja ispitanika od 1 posto.

Prema podacima istraživanja javnog menja i instituta UNIQUE šef ÖVP Rajnhold Miterlener bi dobio 10 posto glasova što je za dva procenta više nego ranije.Prema rezultatima anakete trenutno FPÖ ima 33 posto podršek birača, a SPÖ koji ima 27 posto.

Obe stranke su izgubile po jedan bod u odnosu na prethodni mesec, a ÖVP je porastao za jedan procenat i zauzeo 20 posto. Dok Zeleni ostaju stabilni sa 11 posto, Neos se popeo na 8 posto što je porast za 1 procenat.Za zahtev kancelara Kerna da minimalne plate iznose 1.500 evra bruto podržava većina, ukupno 63 posto dok je 35 posto ispitanika protiv.

Neizvesno je pitanje da li mandat pokrajinskih guvernera treba ograničiti na dva perioda, protiv ovog zahteva je 49 posto dok je 45 posto za, a ostatak se nije izjasnio.

K. A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track