AUSTRIJSKA VLADA IPAK NIJE PALA: Socijaldemokrate i narodnjaci postigli dogovor o novom programu!
Foto: Reuter

za sad nema prevremenih izbora

AUSTRIJSKA VLADA IPAK NIJE PALA: Socijaldemokrate i narodnjaci postigli dogovor o novom programu!

Austrija -

BEČ - Socijaldemokatska partija Austrije (SPÖ) i Narodna stranka (ÖVP) dogovorile su novi radni sporazum za nastavak koalicione vlade do kraja mandata na jesen 2018.godine.

Austrijski kancelar i lider SPÖ Kristijan Kern i vicekancelar i šef ÖVP Rajnhold Miterlener saopštili su sinoć, nakon osmočasovnih pregovora, postizanje dogovora čime je, trenutno, sprečeno raspisivanje prevremenih izbora.

Koalicioni partneri pregovarali su od sredine nedelje po stručnim radnim grupama, nakon što je lider SPÖ Kern postavio ultimatum ÖVP da se do petka izjasni da li namerava da ostane u vladi ili treba ići na prevremene izbore.

Kern je, prethodno, predstavio svoj „Plan A" za budućnost Austrije, a da o tome nije pregovarao sa koalicionim partnerom, a ÖVP je u više navrata iznosila svoje planove na razne teme. SPÖ i ÖVP ponašale su se u proteklom periodu kao da se nalaze u predizbornoj kampanji, a manje kao koalicioni partneri.

Pregovori koji su više dana trajali do kasno u noć sada su doneli neke rezultate, ali o detaljima i sadržaju sporazuma Kern i Miterlener, koji su izašli pred novinare odvojeno, nisu želeli još da govore.Kern je rekao da je postignut „dobar sporazum", koji treba da da podsticaje u oblasti zapošljavanja, privrednog rasta, obrazovanja, socijalne pravde, kao i bezbednosti i integraciji.

„To je osnova sa kojom možemo da nastavimo rad vlade u narednih 18 meseci", uveren je on

Miterlener kazao je da se radi o relativno sveobuhvatnom i dobrom programu. Ministar finansija Hans Jerg Šeling istakao je da je i finansiranje rešeno. Miterlener je ostavio otvoreno da li svi ministri moraju da, kao što to zahteva SPÖ, potpišu dokument.

Kern je poručio da očekuje da čitava vlada podrži program, a o pokrajinskih vlasti zatražio je da daju svoj doprinos. Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka je u subotu najavio da će potpis staviti samo ispod poglavlja u kojem je on učestvovao, a pod druga ne.

"„Kern ne može da bira ko će iz redova ÖVP šta potpisati", poručio je Sobotka.

On je najavio da će u vladi raditi na primeni dogovora, ali i da Kern treba da prestane stalno da diže tenzije. SPÖ i ÖVP zakazale su partijske sastanke za sutra prepodne, na kojima stranačka tela treba da daju pristanak za izmenu koalicionog programa. Prethodno će Kern i Miterlener o dgovoru informisati predsednika Austrije Aleksandera van der Belena. Posle podne kancelar i vicekancelar bi trebalo da izađu pred javnost i na konferenciji za štampu iznesu detalje radnog sporazuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track