BEČU TREBAJU RADNICI: Industrija traži stručnu radnu snagu, a ne akademike
Foto: Profimedia

Fokus na obrazovanju radnika

BEČU TREBAJU RADNICI: Industrija traži stručnu radnu snagu, a ne akademike

Austrija -

Kvalifikovana radna snaga za industrijska preduzeća je najvažniji faktor prilikom izbora lokacije postrojenja, zbog čega je važno pažnju posvetiti obrazovanju radnika, a ne usredsređivati se na poreske i druge olakšice.

Potraga za stručnom radnom snagom je firmama, kako pokazuje istraživanje Instituta za nauku o privredi (Wifo), važnija od akademika ili učenika.

Poreske olakšice su tek faktor broj dva, objasnio je ekonomista Vifo Jirgen Janger.Dve trećine firmi žele bolji pristup stručnoj radnoj snazi, polovina želi više akademika i učenika.

Ekonomsko-politički zahtev firmi je fleksibilni zakon o radu, ispred smanjenja poreskih olakšica, i poboljšanja u obrazovanju.

Čak 90 odsto preduzeća donošenje odluke o naseljavanju svog postrojenja vezujuju za stručnu radnu snagu, 83 odsto poreske olakšice za nauku, a 68 odsto za direktne dotacije.

Poboljšanje obrazovanja je odlučujući za uspeh domaćih preduzeća, ističe Janger.

On dodaje da poreske olakšice i dotacije predstavljaju samo privremeni faktor, dok su prednosti stečene iz obrazovnog sistema trajne i ne mogu biti lako dostignute od neke druge zemlje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

U Švajcarskoj frizer lovarniji nego direktor u Srbiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track