POLJSKA UHAPSILA AUSTRIJSKOG PLAĆENIKA: Ubijao civile po Ukrajini, sad ga čeka sud za ratne zločine
Foto: Printscreen Kurier

Psi rata

POLJSKA UHAPSILA AUSTRIJSKOG PLAĆENIKA: Ubijao civile po Ukrajini, sad ga čeka sud za ratne zločine

Austrija -

BEČ - Austrijanac Benjamin F. (25), koji je proteklog vikenda uhapšen u Poljskoj zbog ratnih zločina počinjenih u Ukrajini na strani ukrajinskih formacija borio se i na drugim ratištima.

Benjamin F. je osumnjičen da je ratujući na strani Ukrajine pobio civile i vojnike koji su se predali u Donjecku, zbog čega je austrijsko tužilaštvo raspisalo evropsku poternicu.

On se već borio u Siriji i Iraku na strani kurdskih snaga protiv Islamske države, a poslednjih meseci dao je više intervjua o svom ratnom iskustvu. Decembra prošle godine vratio se iz Ukrajine pošto je osumnjičen da je špijun, a po povratku u Austriju živeo je kod majke u Klajnvalzertalu. Vlasti ga nisu dirale - štaviše, on je kontaktirao sa tužilaštvom u Beču zbog krivičnog postupka koji je protiv njega pokrenut pre par godina zbog posedovanja narkotika.

Krajem januara on se preselio u Švajcarku i posle par nedelja tužilaštvo u Austriji izdalo je nalog za hapšenje. Sad se javnost i mediji pitaju zašto je tužilaštvo tako kasno reagovalo.

(VIDEO) BILD AM ZONTAG: Oko 400 američkih plaćenika u Ukrajini

Inače, Benjamin je planirao da pristupi austrijskoj vojsci, navodno imajući već i potvrdu, te je nameravao da kao podoficir započne od iduće godine vojnu karijeru. U austrijskoj vojsci je i zavoleo vojnički život i odlučio da postane plaćenik. Tako je 2004. otputovao u Kijev kako bi se priključio ukrajinskim snagama. Kad su mu dosadila česta primirja, otišao je u Siriju i Irak, ali marta pretprošle godine ipak se vratio na ukrajinski front. Sada će, kada ga Poljska bude izručila, morati da odgovara pred austrijskim sudom za ratne zločine u Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track