TIROL U PANICI: Zatvaraju granični prelaz Brener, ako krene novi talas izbeglica!
Foto: Reuters

Upozorenje Italijanima

TIROL U PANICI: Zatvaraju granični prelaz Brener, ako krene novi talas izbeglica!

Austrija -

BEČ - Predsednik austrijske pokrajine Tirol Ginter Plater najavio je da će, u slučaju novog talasa tražilaca azila iz Italije, zatvoriti prelaz preko planine Brener.

"Ako Italija počne da propušta izbeglice, kao što je to već bio slučaj, onda ćemo zatvoriti granicu na Breneru“, poručio je on.

Kontrole na granici, prema njegovim rečima, mogu početi u svakom trenutku, ali bi to dovelo do haosa. Savezna kriminalistička služba Austrije registruje trenutno pojačanu ilegalnu migraciju preko Italije. Kako prenosi austrijska državna televizija ORF, ne radi se o izbeglicama iz Sirije, već ljudima iz afričkih država.

U Austriji se dnevno hapsi između 30 i 100 lica koja su ilegalno prešla državnu među, ističe Gerald Tacgern šef Kriminalističke službe.

Plater je, u četvrtak boravio u Italiji, gde je kazao da Austrija neće ostaviti na cedilu Italiju, ali da ta zemlja mora sprečiti ilegalnu migraciju u pravcu Tirola.

U izjavi austrijskom radiju Oe1 ekao je da je Tirol spreman da uvede graničnu kontrolu. Trenutno, kako dodaje, situacija u graničnom prostoru je pregleda zbog nadzora koji vrši policija, ali i italijansko-austrijskih graničnih patrola.

Plater smatra korisnim uspostavljanje centara za azilante u zemljama poput Libije ili Egipta, ali ističe da je za to potrebna podrška EU.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Ovako izgleda centar Beograd posle migranata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track