AUSTRIJSKI MINISTAR U BORBI PROTIV INTERNET KONCERNA: Sajtovi za onlajn prodaju moraće da plaćaju porez
Foto: Profimedia

HOĆE FER USLOVE ZA SVE

AUSTRIJSKI MINISTAR U BORBI PROTIV INTERNET KONCERNA: Sajtovi za onlajn prodaju moraće da plaćaju porez

Austrija -

Ministar finansija Austrije Hans Jerg Šeling namerava da oporezuje internet koncerne, odnosno sajtove za onlajn prodaju poput Amazona, Zalanda i druge.

Šeling, naime, želi da spreči internet koncerne da profitiraju od "poreskih rupa", dok su u zemlji svi preduzetnici, pa i oni najmanji obuhvaćeni porezom. S tim u vezi razvio je plan, koji treba da stvori fer uslove za sve.

Prva važna tačka plana podrazumeva da se sagleda i obuhvati ukupan promet koji ostvaruju internet koncerni, čak i ako nemaju fizički sedište u Austriji, ali su onlajn prisutni. Za to je stvoren pojam "digitalno sedište", kojim bi se mogli internet giganti mogli "uloviti".

Kada je reč o trgovinei preko interneta planirano je da se iz zemalja izvan EU naplaćuje PDV već od "prvog evra", što trenutno nije slučaj.

"Ako neko naruči majicu preko interneta, koja košta 19 evra, on ne plaća PDV jer taj porez pogađa robu tek od vrednosti iznad 22 evra. To je nepravedno prema domaćoj trgovini, u kojoj se PDV mora uvek platiti i za najmanje svote", objasnio je Šeling.

Takođe je planirano i oštrije delovanje carine, jer trenutno se proverava roba tek od vrednosti iznad 150 evra, a ubuduće bi trebalo da se internet isporuke carine i kod manjih vrednosti.

Isto tako, ministar želi da se na evropskom nivou harmonizuje osnova za korporativni porez.

U tom smislu kaže da bi trebalo povesti akciju protiv zemalja sa niskim poreskim stopama.

"Austrija želi da prednjači u obuhvatanju internet giganata", poručuje Šeling.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track