AUSTRIJANCI PREKINLI SARADNJU SA IZRAELSKIM SAVETNIKOM: Tal Silberštajn navodno bio uključen u pranje novca i mutne poslove sa nekretninama!
Foto: Tviter/Jewish Community

socijaldemokrate odlučne

AUSTRIJANCI PREKINLI SARADNJU SA IZRAELSKIM SAVETNIKOM: Tal Silberštajn navodno bio uključen u pranje novca i mutne poslove sa nekretninama!

Austrija -

Austrijska Socijaldemokratska partija je rešila da prekine sve veze sa Talom Silberštajnom, političkim savetnikom izraelskog političara Benija Štajnmica koji je optužen za pranje novca.

"Tal Silberštajn je bio savetnik u izbornoj kampanji za Socijaldemokratsku partiju Austrije i istraživao je društvene nauke u oblasti istraživanja javnog mnjenja", rekao je za austrijsku novinsku agenciju APA-OTS, šef kampanje stranke, Georg Nidermulbihler.

Izraelski mediji objavili su u decembru da je Štajmic osumnjičen da je podmićivao bivšeg lidera Gvineje i njegovu suprugu za dozvolu za rudarenje u području Simandou, jednog od najvećih izvora gvozdene rude na svetu.

Štajnmicova kompanija BSGR prethodno je izgubila svoju dozvolu za rudarstvo u Gvineji zbog korupcije.

Rumunski mediji izvestili su da su Štajnmic, bivši šef kabineta Jicaka Rabina Šimon Ševes i Silberštajn, bivši savetnik Ehud Barak i Ehud Olmert, u 2015. godini bili umešani u nezakonite poslove sa nekretninama, koji su rumunsku vladu koštali više od 160 miliona dolara.

Ranije u ponedeljak, Štajmic i još četiri biznismena bili su uhapšeni i ispitivani u policiji.

David Granot, nedavno imenovani vršilac dužnosti predsednika telekomunikacione grupe Bezek, bio je jedan od pet privrednika, rekla je kompanija, ali još nije bilo jasno ko su ostala tri.

Policija sumnja da su njih petorica koristili ugovore o fiktivnim poslovima, uključujući i imovinske poslove u stranoj zemlji, da se peru novac.

Kurir.rs/Harretz.com

Foto: Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track