KURC OČITAO BUKVICU ERDOGANU: Njegovo diktatorsko ponašanje je neprihvatljivo
Foto: FOTO AP

Ne može u EU

KURC OČITAO BUKVICU ERDOGANU: Njegovo diktatorsko ponašanje je neprihvatljivo

Austrija -

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc prebacio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da pokazuje "diktatorsko ponašanje".

"On razvija zemlju u pogrešnom i opasnom pravcu. Njegovo ophođenje sa kritičarima, osobama koje drugačije misle i manjinama je apsolutno neprihvatljivo", poručio je Kurc u izjavi nemačkom dnevniku "Velt".

Kada je reč o težnjama Turske da pristupi EU on je istakao da, iako Ankara želi da postane članica EU 2023.godine, to se neće dogoditi.

"Evropljani su svesni da je 2023. stota godišnjica uspostavljanje turske republike. Međutim mora biti jasno da se zemlja sve više udaljava od Evrope, ekonomske posledice bi bile za obe strane neprocenjive, a pored toga bi pristupanje Turske preopteretilo sposobnost Unije za prijem članica", objasnio je Kurc.

Austrija, kako kaže, podržava stav nemačke kancelarke Angele Merkel, koja odbija trenutno proširenje carinske unije sa Ankarom.

"Pošto se trenutno u Turskoj ljudska prava i demokratske osnovne vrednosti sistematski krše produbljivanje carinske unije sa Turskom je potpuno nerealno", poručuje Kurc.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Razgovor tačno u podne! Šta su se dogovorili Vučić i Zaev?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track