KURC TRAŽI KRESANJE SOCIJALNIH DAVANJA: Ograničiti isplate migrantima na 560 evra!
Foto: Printscreen Facebook/zeit.de

zavrće državne slavine

KURC TRAŽI KRESANJE SOCIJALNIH DAVANJA: Ograničiti isplate migrantima na 560 evra!

Austrija -

BEČ - Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc saopštio je danas da bi socijalna davanja migrantima trebalo smanjiti.

Ova poruka stiže u momentu kada su birači zabrinuti zbog migranata, a uoči opštih izbora koji će biti održani 15. oktobra, na kojima on važi za favorita.

Plan je da se isplate izbeglicama smanje na 560 evra mesečno po osobi, što je oko polovina sume koja se smatra pragom siromaštva prema konsenzusu 40 društvenih grupa, dok bi isplate po domaćinstvu bile ograničene na 1.500 evra.

U bečkom regionu, gde se isplaćuje više od 60 odsto osnovnih socijalnih davanja, jedna osoba - bez obzira na nacionalnost - trenutno ima pravo na oko 840 evra mesečno, napominje britanska agencija.

"Moramo obezbediti našu državu s punim socijalnim osiguranjem i naše sisteme... dugoročno. Da bismo to postigli, moramo zaštititi naš socijalni sistem od dalje imigracije", saopštio je Kurc.

Kako je istakao, mnogi primaju osnovna socijalna davanja, a da pri tom još nisu ništa uplatili u socijalni sistem.

"Oni koji rade i plaćaju poreze ne smeju biti na šteti", zaključio je šef austrijske diplomatije.

Desetine hiljada ljudi sa Bliskog istoka, iz Avganistana i Afrike stigle su u Austriju u protekle dve godine, čime su povećani javni troškovi na socijalna davanja i pojačana podrška kreatorima politike koji zagovaraju smanjenje migrancije, navodi britanska agencija.

Tri provincije u Austriji su uvele propise slične Kurcovima predlozima otkako su migranti počeli da nadiru, ali su propisi o smanjenju isplata migrantima pod lupom ustavnog suda, koji teško da će o tome doneti odluku do početka iduće godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

Istovremeno, UNHCR upozorava da smanjenje isplata migrantima predstavlja kršenje evropskog i međunarodnog prava.

Inače, Kurcova konzervativna Narodna partija je, prema rezultatima anketa, u vođstvu otkako je on došao na njeno čelu u maju, i uživa podršku oko 33 odsto ispitanika.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: "Beograd na vodi" na ledu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track