HRVATICA U BEČU: Živim od 845 evra, morala sam i mačku da dam na usvajanje
Foto: Profimedia

JEDVA SPAJA KRAJ SA KRAJEM

HRVATICA U BEČU: Živim od 845 evra, morala sam i mačku da dam na usvajanje

Austrija -

Hrvatica Mirijam (59) u Beč se doselila kao izbeglica 1992. godine. Brzo je naučila nemački, dugo radila kao medicinska sestra, ali danas je teško bolesna i prisiljena da živi od socijalne pomoći.

Tokom 2011. godine propala je firma u kojoj je radila, a nakon toga usledili su zdravstveni problemi zbog kojih je Mirijam izgubila radnu sposobnost, piše Krone Cajtung.

Iako je u penzioni fond uplaćivala 24 godine, danas živi od 845 evra socijalne pomoći što joj u Austriji nije ni izbliza dovoljno za osnovne životne troškove. Kiriju plaća 527 evra, struju i gas 48 evra, grejanje 86, osiguranje 25, mobilni 25, internet 31 evro...od novca koji dobije jedva joj ostane 70-ak evra.

Žena kaže kako joj pomažu prijatelji, a da bi preživela čak je morala i mačku da da na udomljavanje jer ne može da je izdržava.

"Prodajem sve što sam stekla proteklih godina uključujući i nakit. Ne mogu više da priuštim ni kvalitetnu hranu", kaže Miriam.

Još godinu dana ostalo joj je do prava na penziju, ali postoji mogućnost da će dobijati i manje novca u odnosu na to koliko sada dobija.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track