U AUSTRIJI SAMO 6 POSLANIKA STRANOG POREKLA: Evo koliko je zastupljena srpska zajednica
Foto: EPA

NOVI SAZIV

U AUSTRIJI SAMO 6 POSLANIKA STRANOG POREKLA: Evo koliko je zastupljena srpska zajednica

Austrija -

Samo 3,3 odsto poslanika u novom sazivu austrijskog parlamenta je migrantskog porekla, a troje od njih rođeno je u Turskoj.

U novom sazivu austrijskog parlamenta 84 poslanika su prvi put u poslaničkim klupama, ali i pored novog sastava jedno je nepromenjeno, a to je da su ljudi migrantskog porekla premalo zastupljeni.

Samo šest od ukupno 183 poslanika je migrantskog porekla, pokazuje istraživanje ustanove "Novi Austrijanci".

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) ima tri poslanika stranog porekla, a na drugom mestu je lista "Pilc" sa dva i Narodna partija (OVP) sa jednim. Poslanici migranstkog porekla SPO su Nurten Jilmaz, Muna Duzdar i Selma Jildirim, u klupama liste "Pilc" sede Štefani Koks i Alma Zadić, a migrantski poslanik OVP je efgani Demnez.

foto: Profimedia

Pet poslanika migrantskog porekla nije rođeno u Austriji, a zemlja rođenja čak tri poslanika je Turska. Kada je reč o poslanicima stranog porekla liste "Pilc", Koks je rođena u Sidneju, a Zarić u Tuzli.

Ako se poredi udeo poslanika migrantskog porekla sa udelom migranata u stanovništvu Austrije, jasno se vidi koliko građani stranog porekla nisu zastupljeni u politici, jer udeo migranata u stanovništvu iznosi oko 22,1 odsto.

Što se srpske zajednice tiče, ona, za razliku od turske, nije dovoljno dobro organizovana da bi predstavljala važan faktor za političke partije, te postoje samo pojedinci koji su aktivni članovi stranaka, ali zbog slabe podrške svoje zajednice ne mogu dospeti na važna mesta.

Srpska zajednica od većine stranaka je ignorisana na izborima, jer se zna da slabo učestvuje u političkom životu, i gotovo njeni pripadnici ne izlaze ni na glasanje.

Na drugoj strani, turska zajednica je veoma aktivna i gura svoje političke predstavnike, iako razjedinjeni između sebe, spolja deluju uvek jedinstveno.

To kod Srba, koji su brojniji, nije slučaj pa se zato naša zajednica zapostavlja, posebno od najvećih partija, kao što su SPO i OVP.

Jedino je Slobodarska partija Austrije (FPO), na bečkom nivou, u skupštinske klupe uvela Nemanju Damnjanovića, poslanika srpskog porekla.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track