KURC: Evropska unija mora biti štedljivija i efikasnija!
Foto: Fonet/AP

Mere štednje

KURC: Evropska unija mora biti štedljivija i efikasnija!

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je, uoči današnje posete Berlinu, da EU mora biti štedljivija i efikasnija, te je izrazio skeptičnost prema predlozima koji predviđaju uspostavljanje zajedničkog budžeta u evrozoni o čemu se razgovara u Nemačkoj.

Kurc je, u intervjuu "Frankfurter Algemajne cajtung" (FAZ), rekao da je skeptičan kada je reč o budžetu evrozone, čime se pozicionirao protiv pozicija koje velike partije u Nemačkoj zastupaju.

"Principijelno delim cilj transparentnije, konkurentnije i subsidijarno organizovane Evrope", poručio je on.

Za razliku od stranaka u Nemačkoj Kurc nije spreman unapred da prihvati veće doprinose EU posle istupanja Velike Britanije iz Unije.

"U pregovorima o višegodišnjem finansijskom okviru posle Bregzita ne treba da dođe do jednostranog većeg opterećenja za neto uplatioce kao što je Austrije. Umesto toga EU mora biti štedljivija i efikasnija", naglasio je Kurc.

Kurc će danas, tokom boravka u Berlinu, razgovarati sa svojom nemačkom koleginicom Angelom Merkel i predsednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom. Takođe planiran je i susret sa predsednikom nemačke Fran-Valterom Štajnmajerom.

"Nemačka je naš najvažniji sused i partner", naglasio je Kurc.

Inače, prva poseta od kada je stupio na dužnost Kurca je odvela u Brisel, kako bi pokazao da je nova vlada jasno proevropska, a druga u Pariz kod predsednika Emanuela Makrona.

"Smatram dobrim što Francuska ima proevropskog predsednika sa snažnom voljom za promenama u EU. Imamo slične predloge po pitanju bezbednosne i migracione politike", objasnio je Kurc.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track