AUSTRIJSKE CRKVE PRIZNALE SUODGOVORNOST ZA ANŠLUS: Gledalo se u stranu i pomagalo, otpor je bio samo pojedinačan
Foto: Wikipedia

uoči 80. godišnjice

AUSTRIJSKE CRKVE PRIZNALE SUODGOVORNOST ZA ANŠLUS: Gledalo se u stranu i pomagalo, otpor je bio samo pojedinačan

Austrija -

Ekumenski savet crkava u Austriji priznao je suodgovornost za razvoj događaja koji su pre 80 godina doveli do takozvanog "anšlusa" Austrije nacističkom nemačkom Rajhu.

"Pojedine crkve nisu samo slavile 'anšlus', već su podržavale nacističku politiku, bilo da se radilo o antisemitizmu, ili brisanjem navodno nevrednih života, što nam se danas čini izdajom evanđelja", navodi se u saopštenju predsedništva Ekumenskog saveta crkava u Austriji povodom 80. godišnjice od kada je Hitler pripojio rodnu Austriju Trećem rajhu.

Hrišćanske crkve moraju, kako se ukazuje, priznati da su u sedam godina nacističke vladavine, imale krivicu zbog gledanja u stranu i pomaganja.

Otpor je iz crkava usledio samo pojedinačno, ukazuje se u saopštenju.

"Od 11.marta 1938.godine su se mnogi Austrijanci ogrešili. I hrišćanske crkve su bile pogođene svime što je pripremilo teren za nacistički režim", dodaje se u priznanju.

Iz toga se izvlači "gorka" pouka da se danas mora činiti sve kako bi ljudi bili imuni na lažne reči lažnih proroka i Austrija bila zemlja otvorenih prozora, pa i utočište onih kojima je potrebna pomoć.

Posebno u doba globalizacije, koja ne poznaje jednostavna rešenja, dužnost crkava je da preuzmu svoju univerzalni zadatak i zalažu se za socijalnu ravnopravnost, dodaje se u saopštenju.

Austrija u ponedeljak obeležava 80 godina "anšlusa", raznim manifestacijama koje treba da podsete na tamnu prošlost ove zemlje, koje se mnogi građani nerado prisećaju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Wikipedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ĐINĐIĆ BIO KOD LEGIJE NA SLAVI ŠEST MESECI PRE UBISTVA?! Komandant Žandarmerije ispričao nepoznate detalje koji su prethodili atentatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja