AUSTRIJANCI NE ZNAJU ŠTA ĆE S TERORISTIMA: Sudovi im preopterećeni, traže još tužilaca i sudija
Foto: Foto EPA

sve više optužnica

AUSTRIJANCI NE ZNAJU ŠTA ĆE S TERORISTIMA: Sudovi im preopterećeni, traže još tužilaca i sudija

Austrija -

Broj optužnica za terorističke aktivnosti u Austriji dramatično je porastao i opteretio sudove.

Broj istraga zbog terorizma je sa 68 u 2013. godini čak ušestrostručen do prošle godine na 423.

Sindikat pravosuđa ukazuje da se zbog primene pravilnika o borbi protiv terorizma povećao obim posla zbog čega je neophodno još sudija i tužioca.

Austrijski ministar pravosuđa Jozef Mozer predao je nacrt izmene Krivičnog zakona proširujući nadležnosti domaćih sudova, kao i katalog teroristički dela.

Između ostalog, krivično će se goniti "putovanje u terorističke svrhe", a samo na osnovu tog krivičnog dela biće godišnje, kako se procenjuje, dodatnih 50 sudskih procesa.

Ministarstvo pravosuđa, i pored upozorenja sindikata, predviđa samo blago povećanje opterećenosti osoblja u pravosuđu zbog rasta slučaja vezanih za terorizam.

Sindikati ukazuju da su suđenja za dela koja se tiču terorizma zahtevna i da to nosi mnogo dodatnog posla, kao sto su istrage u inostranstvu, prevodi...

Velika suđenja, kao što su bila protiv grupe džihadista, zaposlila su toko celog meseca čitavo jedno odeljenje u tužilaštvu.

Prošle godine, prema statistici Ministarstva pravosuđa broj slučaja vezanih za krivično delo terorizma je dostigao 423.

U 68 slučajeva podignuta je optužnica zbog terorističkog udruživanja, finansiranja terorizma, obuku ili poziv na učestvovanje u terorističkim grupama.

Prema tim podacima, 39 osoba je osuđeno. Poređenja radi, 2013. je sprovedena istraga u 68 slučaja, podignuto šest optužnica i izrečene su dve presude.

Samo godinu dana kasnije, broj istraga se udvostručio, pa je tuzilaštvo moralo da sprovede istragu u 328 slučaja, podiglo 58 optužnica i izreklo 32 presude.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja