GARDA ZA PUTINA: Ruski predsednik stigao u zvaničnu posetu Austriji (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

doček

GARDA ZA PUTINA: Ruski predsednik stigao u zvaničnu posetu Austriji (FOTO, VIDEO)

Austrija -

Najvišim vojnim počastima u Beču je danas po podne dočekan predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je doputovao u jednodnevnu radnu posetu Austriji.

Sa nešto više od pola sata zakašnjenja on je sleteo na bečki aerodrom Švehat, odakle je predsedničkom limuzinom, koja je dopremljena iz Rusije, dovežen u palatu Hofburg, gde ga je dočekao predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

Garda austrijske vojske bila je postrojenja ispred sedišta austrijskog predsednika, ali za razliku od nekih drugih državničkih poseta, areal palate Hofburg je zatvoren za javnost.

Zbog posete Putina zatvaraju se delovi Beča, a više od 800 policajaca angažovano je na obezbeđivanju visokog gosta, kao i 1.000 vojnika koji učestvuju u podršci merama bezbednosti sa zemlje i vazduha.

foto: EPA

Duž rute kretanja konvoj predsednika Putina neprestano prati i helikopter, a vojni avioni nadziru zabranu leta iznad centra Beča.

Nakon svečanog dočeka Putin se pozdravio sa velikog delegacijom koja ga je dočekala ispred sedišta predsednika Austrije, u kojoj su bili članovi vlade, ali i novi gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

Dva predsednika potom su se povukla na razgovore u četiri oka.

Nakon susreta šefova dve države planiarana je konferencija za štampu, posle koje će Putin otići na razgovor u sedište Vlade Austrije, koje se nalazi preko puta sedišta predsednika, gde će ga dočekati austrijski kancelar Sebastijan Kurc i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe.

Aleksander van der Belen i Vladimir Putin
Aleksander van der Belen i Vladimir Putinfoto: EPA

Zatim je predviđeno da Putin položi venac na spomenik palim ruskim borcima u pratnji šefice austrijske diplomatije Karin Knajsel.

Potom je planirano i da se dva predsednika obrate na austrijsko-ruskom poslovnom forumu.

Na kraju posete Putin će sa Van der Belenom otvoriti izložbu "Ermitaž u gostima– dela majstora od Botičelija do Van Dajka".

Poseta Putina trajaće ukupno oko devet sati.

Aleksander van der Belen i Vladimir Putin
Aleksander van der Belen i Vladimir Putinfoto: EPA

Inace poseta Austriji je prva bilateralna poseta Putina jednoj zemlji od kada je položio zakletvu nakon proteklih predsedničkih izbora u Rusiji.

Austrija je u prošlosti u EU insistirala na dijalogu sa Rusijom i izjašnjavala se protiv sankcija, a ujedno se nije priključila merama proterivanja ruskih diplomata nakon afere oko trovanja dvostrukog špijuna u Velikoj Britaniji.

Aleksander van der Belen i Vladimir Putin
Aleksander van der Belen i Vladimir Putinfoto: Reuters

Povodom posete Putina u centru Beča održavaju se i dva protesta, jedan podrške Putinu, a jedan protivnika, a na oba skupa učestvuje svega desetina ljudi sa parolama i zastavama.

Uoči posete Putina Beč, koji dolazi povodom 50-te godišnjice od potpisivanja sporazuma o snabdevanju gasom iz Rusije, Štrahe je zatražio od EU da ukine besmislene sankcije protiv Moskve.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track