KURC PUTINU: Samo zajedno možemo da napredujemo (VIDEO)
Foto: EPA

sastanak u beču

KURC PUTINU: Samo zajedno možemo da napredujemo (VIDEO)

Austrija -

Ako Evropa želi da se smanji migrantski talas, koji dolazi posebno iz Sirije i tog regiona, mora dati doprinos da ljudi mogu da se vrate kućama, da imaju normalan život u svojoj domovini, poručio je danas u Beču predsednik Rusije Vladimir Putin, a austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavljuje da će se Austrija zalagati da dođe do napretka u odnosu EU i Rusije.

"Kroz intenziviranje dijaloga se nadamo da će doći do napretka u odnosu EU i Rusije, kao i napretka u Ukrajini, odnosno poštovanja sporazuma iz Minska, kako bi sankcije mogle postepeno da se ukinu", naglasio je Kurc, posle sastanka sa šefom ruske države, kojem je prisustvovao i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, austrijski kancelar izrazio je uverenje da je "samo zajedno, a ne jedni protiv drugih, moguće napredovati na evropskom kontinentu".

"Verujem da je bolje da imamo situaciju u kojoj obe strane dobijaju, nego situaciju u kojoj obe gube", naglasio je Kurc.

Podsetivši da Austrija od 1.jula preuzima predsedavanje EU poručio je da je Beč aktivan član u EU i da će tokom predsedavanja aktivno delovati na odlukama i dodao da će Austrija podržati sve zajedničke mere i odluke.

"Trudićemo se da tradicionalno dobre odnose dalje intenziviramo, i radićemo na tome da se odnos Rusije i EU poboljša. Svuda gde je moguće u UN i OEBS-u ćemo se angažovati da u konfliktmnim regionima dođe do pozitivnog rešenja za ljude, za pregovarackcim stolom, a ne ratom", istakao je Kurc.

Rekao je da je Rusija supersila i da ima značajnu ulogu u kriznim žarištima kao što je Sirija, ali i time i veliku odgovornost, kao i da se nada i da očekuje da će Moskva dati doprinos da građani tamo mogu da žive u miru.

Putin je, kada je reč o Ukrajini istakao da su Rusija i Austrija saglasne da obe strane moraju da se pridržavaju sporazuma iz Minska, a po pitanju Sirije rekao je da je regostrovao spremnost Austrije da se priključi humanitarnim akcijama.

Kurc i Putin pohvalili su ekonomske odnose dve zemlje, podsećajući na visok nivo investicija, ali i pre svega na saradnju u energetici. Putin je kazao da je trgovinska razmena u prvih pet meseci ove godine između dve zemlje porasla za čak 100 odsto.

Što se energetike tiče on je podsetio da je Rusija odgovorno i neprestano snabdevala Austriju gasom, i da su Austrija i Rusija time dale značajan doprinos energetskoj bezbednosti kontinenta.

Izrazio je zadovoljstvo što su Gasprom i OMV, u njihovom prisustvu, potpisali sporazum kojim se obezbeđuje isporuke gasa Austriji iz Rusije do 2040.godine.

Kurc je konstatovao da je saradnja Gasproma i OMV, odnosno Rusije i Austrije po pitanju isporuke gasa funkcionisala odlično i u teškim vremenima. Preneo je da je potpisano više memoranduma o saradnji kako iz oblasti šumarstva, izbegavanja dvostrukog oporezivanja, kao i sporta.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track