Najnovije vesti

KURC O REFORMAMA: Neophodna nam je nova EU
Foto: AP

ZA JEDNOSTAVNIJU EVROPU

KURC O REFORMAMA: Neophodna nam je nova EU

Austrija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc založio se danas za jedinstveniju i koncentrisaniju EU sa manjom administracijom u Briselu.

On je, u govoru na Evropskom forumu Vahau, u samostanu Getvajg, naglasio da se diskusija članica mora voditi na fer i ravnopravnoj osnovi, te se mora raditi na jačanju principa subsidijarnosti.

Kurc je primetio da političko okruženje EU nije postalo jednostavnije, ukazujući da su SAD postale teško predvidive, da postoje tenzije sa Rusijom, kao i zabrinjavajuća situacija u Turskoj, ali i rat u Siriji.

foto: AP

Kada je reč o istupanju Velike Britanije iz EU, prema rečima Kurca, Unija je po prvi put suočena sa tako nečim u svojoj istoriji. Pored toga, EU je bila suočena i sa problemom savladavanjem izbegličkog talasa.

Kurc je kazao da želi da EU bude pre svega snažna i samopouzdanija.

"Neophodna nam je nova EU", poručio je, insistirajući na neophodnosti reformi.

Partneri u EU, kako je kazao, treba da budu na istoj strani i ne sme biti podele članice prvog i drugog reda. Založio se za ukidanje sistema dva sedišta Evropskog parlamenta, ali i manju administraciju u Briselu.

Takođe je ponovio da je cilj da se pojača zaštita spoljnih granica, dodajući da treba stvoriti takvu situaciju da migranti uopšte ne krenu na put ka Evropi.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...