Najnovije vesti

NEZAPAMĆENA SUŠA U AUSTRIJI: Ugroženi prinosi zbog nestašice vode na Alpima
Foto: Profimedia

ZABRINJAVAJUĆE

NEZAPAMĆENA SUŠA U AUSTRIJI: Ugroženi prinosi zbog nestašice vode na Alpima

Austrija

Dug period suše ugrožava poljoprivredu posebno u austrijskoj pokrajini Forarlberg, gde zbog nedostatka padavina očekuju smanjen ili izostanak prinosa.

Na Alpima vlada problem nedostatka vode, a uzgajivači voća i povrća strahuju da će ove godine brati manje jabuka i krompira.

 

"Takve uslove do sada nismo imali", ističu eksperti Poljoprivredne komore. Farmeri ukazuju da ove godine nije bilo kišnih perioda u aprilu, maju i junu, zbog čega će biti manjka sena za stoku.


Inače, Forarlberg je pokrajina sa većom količinom padavina, pa tamošnja trava toleriše veću vlagu, ali pošto u budućnosti treba računati na sve veće suše, u toj pokrajini razmišljaju da izdaju preporuke seljacima da ubuduće seju druge vrste trave, otporniju na nedostatak vode.


Poljoprivredna komora ukazuje da će seljaci morati da računaju na povećane troškove u uzgoju stoke, jer ko ne bude imao dovoljno hrane zbog suše, moraće da dokupljuje. Što se voća i povrća tiče, ekspert Ulrih Hefert ističe da je stanje još uvek podnošljivo.

 

Međutim, ukazuje da postoje već informacije prema kojima će prinos jabuka i krompira biti manji ove godine.

 

"Tako malo padavina nisam doživeo u mojih 14 godina života u ovom delu Austrije", rekao je Hefert.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Profimedia/Ilustracija

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...