Najnovije vesti

SMANJENA NEZAPOSLENOST: Stranci i dalje teško dolaze do posla, najviše novozaposlenih među mladima i Austrijancima!
Foto: Profimedia

statistika malo bolja

SMANJENA NEZAPOSLENOST: Stranci i dalje teško dolaze do posla, najviše novozaposlenih među mladima i Austrijancima!

Austrija

BEČ - Nezaposlenost u Austrji je i u julu bila u padu i to za 8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a najviše su " profitirali" mladi i Austrijanci, dok je smanjenjenezaposlenih mnogo manje kod strane radne snage.

Krajem jula bilo je registrovano 282.583 nezaposlenih, a ako se uračunaju i lica koja su na doškolovanju preko Servisa za zapošljavanje (AMS) onda je taj broj iznosio 340.583.

 

Stopa nezaposlenosti pala je na 6,9 procenata. Prema računici Eurostata stopa nezaposlenosti u Austriji je 4,7 odsto, čime je Austrija iznad proseka EU od 6,9 odsto. Nezaposlenost je opala u svim austrijskim pokrajinama, a najviše u pokrajini Tirol, gde je pad iznosio čak 17,5 odsto.

 

Od poboljšanja stanja na tržištu rada najviše su profitirali mladi i muškarci austrijskog državljanstva. I dalje je visoka nezaposlenost među strancima, koji čine jednu trećinu svih nezaposlenih.Dok je nezaposlenost kod domaće radne snage opala za 10,4 odsto, kod stranaca je smanjenje iznosilo svega 2,6 procenata.

 

Građevinski sektor je ponajviše profitirao od odličnog razvoja privrede, i u ovom sektoru je nezaposlenost smanjena za 14,3 odsto.Takođe i u proizvodnji je smanjenje iznosilo 11,8 odsto, u gastronomiji i hotelIjerstvu 10,7 procenata, a u zdravstvu 10,3 odsto.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...