AUSTRIJSKE PARTIJE ZABRINUTE ZBOG DEMONSTRACIJA U RUMUNIJI: Traže od EU da reaguje!
Foto: Reuters

plaše se širenja protesta

AUSTRIJSKE PARTIJE ZABRINUTE ZBOG DEMONSTRACIJA U RUMUNIJI: Traže od EU da reaguje!

Austrija -

Parlamentarne političke partije u Austriji zabrinute su zbog stanja u Rumuniji, a pojedine traže i nove izbore u toj zemlji.

Lista Pic zatražila je raspisivanje prevremenih izbora u Rumuniji nakon demonstracija protiv aktuelne vlasti. "Podržavamo proteste i time zahtev za novim izborima", rekao je šef frakcije u parlamentu Volfgang Cingl.

On traži i reformu pravosuđa, kako bi se ukinule sve mere koje sprečavaju borbu protiv korupcije.

foto: EPA

Cingl smatra da bi EU trebalo da deluje na vlasti u Bukureštu, jer će ta zemlja od početka sledeće godine preuzeti predsedavanje Uniji.

"Novoizabrana vlada bi svakako bolje predsedavala EU", naglašava on.

Socijaldemokratska partija (SPO) ocenila je da je stanje u Bugarskoj nakon nasilja policije, pretnji protiv novinara i sporne reforme pravosuđa, zabrinjavajuća.

foto: EPA

"Postoji opasnost da se prelije razvoj koji trenutno posmatramo u Mađarskoj i Poljskoj", istakao je poslanik SPO u Evropskom parlamentu Jozef Vajdenholcer.

Vladajuće Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka Austrije (FPO) pozvale su socijaldemokrate da utiču na svoje partijske kolege u Rumuniji i pozovu ih na prekid daljeg krvprolića.

"Nakon nasilnog delovanja njihove sestrinske stranke u Rumuniji protiv demonstranata i novinara socijaldemokrate samo ćute", kritikovao je generalni sekretar OVP Karl Nehamer.

On je naglasio da lider SPO Kristijan Kern i raniji kancelar Alfred Guzenbauer treba da utiču kako bi Socijaldemokratska partija Evrope (SPE) osudila vlast u Rumuniji.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track