AUSTRIJSKI LEKARI ŽELE REFERENDUM O ZABRANI PUŠENJA: Nećemo da budemo pepeljara Evrope!
Foto: Reuters

pokrenuli peticiju

AUSTRIJSKI LEKARI ŽELE REFERENDUM O ZABRANI PUŠENJA: Nećemo da budemo pepeljara Evrope!

Austrija -

Na austrijsku krajnju desnicu na vlasti sve je jači pritisak kako bi je prisilili da organizuje referendum o zabrani pušenja u restoranima u toj zemlji koja više ne želi da bude poslednji pušački raj kontinenta.

Službenom peticijom koju su pokrenuli lekari skupljeno je 881.569 potpisa ili blizu 14 odsto biračkog tela i više od 10 odsto stanovništva.

Trinaest godina posle prvih pokušaja zabrane pušenja u restoranima i kafanama, Austrija ostaje među poslednjim zemljama Evrope u kojoj može da se puši u lokalima, što sablažnjava lekare.

Socijaldemokrate i konzervativci su 2015. usvojili zakon koji predviđa totalnu zabranu pušenja u restoranima, koji je trebalo da stupi na snagu u maju ove godine.

foto: EPA

Međutim, taj zakon je opozvan pod pritiskom krajnje desne stranke FPO, njen lider Hajnc-Kristijan Štrahe, i sam pušač, osnivanje koalicije s konzervativcima kancelara Sebastijana Kurca u decembru uslovio je odustajanjem od tog zakona.

Pušenje je moguće u Austriji u lokalima koji imaju odvojene prostorije za pušenje.

"Zakon o zabrani pušenja je ukinut suprotno trendovima u svetu", istakli su lekari i podsetili da oko 13.000 ljudi godišnje umre od posledica pušenja u Austriji, trećoj zemlji po stopi pušača u Evropskoj uniji i jednoj od onih u kojima su cigarete najjeftinije.

foto: AP

FPO je ponovila u utorak da odbija da organizuje referendum o pitanju pušenja.

Štrahe je naglasio da više od 85 odsto birača nije potpisalo peticiju protiv pušenja i da nije skupljeno 900.000 potpisa, čime bi se automatski pokrenuo referendum.

"Pritisak na vladu raste i za FPO će biti teško objasniti zašto ne organizuje referendum", ocenio je list Kronen cajtung.

foto: Reuters

Nekoliko uticajnih ljudi, među kojima gradonačelnici Graca i Salzburga, takođe su u utorak pozvali na organizovanje referenduma jer ga zbog broja potpisa drže nezaobilaznim.

I cela opozicija je tog mišljenja poput liberalne stranke Neos koja je istakla da su građani dali 'jasan znak' da ne žele da Austrija i dalje bude 'pepeljara Evrope'.

Kancelar Sebastijan Kurc, nepušač, nije želeo da se izjasni o tom pitanju, jer je poništenje zakona protiv pušenja upisano u koalicioni pakt zaključen s FPO krajem 2017. godine.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track