Najnovije vesti

KURC PRAVDAO VAN DER BELENU ODLUKU: Velika je zabrinutost oko Sporazuma UN o migraciji, ali prednjačimo u zabrani nuklearnog oružja i ekologiji!
Foto: Reuters / Heinz-Peter Bader

predsednik austrije kritikovao vladu

KURC PRAVDAO VAN DER BELENU ODLUKU: Velika je zabrinutost oko Sporazuma UN o migraciji, ali prednjačimo u zabrani nuklearnog oružja i ekologiji!

Austrija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pravdao je predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu odluku Vlade da istupi iz Sporazuma UN o migraciji, nakon što je šef države upozorio da bi to moglo naneti štetu ugledu zemlje.

Kurc je, kako se navodi u saopštenju Vlade, istakao da je Vlada privržena multilateralizmu, ali da sadržaj mora biti ispravan i ponovio zabrinutost da bi taj sporazum mogao ograničiti suverenitet Austrije.

 

"U razgovoru s predsednikom jasno sam ukazao da je Vlada, nakon detaljne analize donela odluku. Za nas je multilateralizam važan, ali je bitno i ono što se nalazi u vladinom programu. Austrija prednjači kada je reč o sporazumu o zabrani nuklearnog naroužanja, koji podržava već 100 država, i ujedno je na prvoj liniji fronta po pitanju borbe protiv klimatskih promena", podsetio je Kurc.

foto: Reuters / Heinz-Peter Bader

Što se sporazuma UN o migraciji tiče, objasnio je da je preovladala zabrinutost, dodajući da ne može da on, koji se sedam godina zalaže za jasno pravljenje razlika između potrage za zaštitom i potrage za boljim životom, prihvati sporazum u kojem nema te podele.

 

Opasnost postoji u tome da bi ciljevi sporazuma mogli biti iskorišćeni za buduće sudske presude i time bi se ograničila suverena politika po pitanju migracije, ukazao je Kurc.

 

Van der Belen je kritikovao vladu zbog odluke da istupi iz sporazuma UN ističući da je u savladavanju izazova neophodna multilateralna saradnja.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters Heinz-Peter Bader

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...