ŠPIJUNSKA AFERA POTRESA AUSTRIJU: Pukovnik inkasirao 300.000 evra za informacije koje je prosleđivao Rusima!
Foto: printscreen Krone.at/Richard Schmitt, EXPA/Michael Gruber

uzdrmani odnosi

ŠPIJUNSKA AFERA POTRESA AUSTRIJU: Pukovnik inkasirao 300.000 evra za informacije koje je prosleđivao Rusima!

Austrija -

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je "neprijatno iznenađen" što od zvaničnog Beča nije dobio zahtev za objašnjenje situacije sa penzionisanim austrijskim pukovnikom koji je optužen da je špijunirao za Moskvu.

"Ovo je bilo neprijatno iznenađenje za mene. Do sada je bio običaj da svaka država koja sumnja u dela druge države zatraži objašnjenje u skladu sa pravilima međunarodne komunikacije.

Nažalost, u poslednje vreme, naše zapadne kolege ne koriste tradicionalne metode i bonton, već megafonsku diplomatiju. Optužuju nas javno, a onda zahtevaju javna objašnjenja o slučajevima o kojima ne znamo ništa", rekao je Lavrov.

Kako kaže, neopodno je pratiti pravila koja su oblikovala međunarodnu komunikaciju i kaže da će austrijski ambasador u Moskvi biti pozvan na razgovor.

Danas su austrijski mediji objavili da jedan, u međuvremenu penzionisani, pukovnik austrijske vojske, tokom svog aktivnog službovanja špijunirao 30 godina za Rusiju. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su jutros da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu, nakon što je dobijena informacija od jedne strane obaveštajne službe.

Prvi kontakt austrijskog pukovnika i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posete Teheranu, gde je vrbovan i posle čega je tri decenije slao informacije Rusima, a za to navodno "inkasirao" 300.000 evra, tvrdi bečki dnevnik "Kronen cajtung". Moskvu su pre svega interesovale informacije o borbenim avionima "eurofajter".

Pukovnik je delovao profesionalno i imao neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. Svake dve nedelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom "Jurij". Naloge za svoj "dodatni posao" on je dobijao preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom ili ih je direktno, preko satelitske komunikacije prosleđivao Rusima. Interesovanje Rusije za austrijsku vojsku bilo je veliko, saznala je kontraobaveštajna služba tokom istrage.

Oficir je trebalo da prikupi što više poverljivih podataka o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije, kao i o brifinzima u štabu.

Neposredno pred otkrivanje pukovnik je slao i izveštaje o situaciji migracije u Austriji, te i sastavljao detaljne profile ličnosti mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.

Kada su Rusi dobili informaciju o mogućegm otkriću svog špijuna dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, sprečile. Njemu sada preti maksimalna kazna od dve godine zatvora zbog podrške vojne obaveštajne službe jedne strane države.

"Ovaj slučaj pokazuje da su i nakon Hladnog rata neutralne države bile meta špijunaže. To pokazuje I koliko je važna dobro funkcionišuća bezbednosna mreža. Za nas je ovo povod da tu mrežu učinimo još tešnjom. Nadležna služba će s tim u vezi izraditi analizu, sa posebnim osvrtom na sajber odbranu", rekao je ministar odbrane Mario Kunasek.

Kurir.rs/Krone cajtung

Foto printscreen Krone.at/APA/HARALD SCHNEIDER/ AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track