HRVATE ĆE SKUPO KOŠTATI USTAŠOVANJE U BLAJBURGU: Austrija zabranila NDH obeležja, a kazne za njihovo isticanje i do 10.000 evra i robija!
Foto: YouTube prtscr / Menschenrechte 18

novi zakon USKORO stupa na snagu

HRVATE ĆE SKUPO KOŠTATI USTAŠOVANJE U BLAJBURGU: Austrija zabranila NDH obeležja, a kazne za njihovo isticanje i do 10.000 evra i robija!

Austrija -

Pre nekoliko dana austrijska vlada izglasala je novu listu zakonom kažnjivih simbola u Austriji. U decembru će proširenu listu Zakona o zabranjenim simbolima potvrditi Donji dom austrijskog parlamenta, tako da će zakon stupiti na snagu 1. marta 2019.

Novina je da će se na toj listi ubuduće nalaziti, između ekstremnih islamističkih, terorističkih, fašističkih i nacističkih grupa, i simboli, pozdravi i slične varijacije na temu isticanja pripadnosti ustaškom kvislinškom režimu NDH iz drugog svetskog rata.

Nekoliko dana uoči izglasavanja zakona u vladi kancelara Sebastijana Kurca, ministar unutarnjih poslova Herbert Kikl objasnio je da igranje zabranjenim simbolima i pozdravima sa liste tog zakona znači igranje sa novčanim kaznama do 4.000 evra i zatvorom do jedne godine.

U Austriji se o tome poslednjih više od godinu dana puno piše, jer se smatra da je reč o zakonu od izrazite važnosti po očuvanje ustavnog poretka i demokratije u ovoj republici, izričito se navodi da je reč o simbolima koji predstavljaju pretnju ustavnom poretku. Koliko austrijsko pravosuđe u primeni ovog zakona ne popušta ni malo najbolji primer je hapšenje šest osoba na skupu u Blajburgu.

Austrijska policija, koja je sve snimala kamerama, pohapsila je ih je 12. maja i potrpala u istražni zatvor. Optužnice za sve njih bile su pravosnažne već 4. juna.

Okružni sud u Klagenfurtu radio je kao švajcarski sat 67-godišnjak kog su policajci sa polja kod Blajburga pokupili zbog "merenja kukuruza" desnicom, objasnio je da je tamo došao kao predstavnik svoje organizacije iz Hrvatske i da je njegov prijatelj zapevao pesmu. "Kako sam čuo pesmu, uhvatilo me je veliko oduševljenje i u tada sam podigao ruku", svedočio je. Govorio je da mu je jako žao i obećavao da neće više nikada.

Ali sudsko veće jednoglasno je, sa osam prema nula, odlučilo da je kriv i odrapilo mu je 15 meseci zatvora uslovno. Isto tako proveo se i hrvatski državljanin kog su kod Blajburga uhvatili sa SS-ovskom mrtvačkom glavom, inače simbolom nacističkih službenika u logorima smrti i još trojica optuženih za razne ustaške ispade.

To je zapravo tek početak budućih nevolja za ustaške simpatizere u Austriji. Ubuduće će mogu da budu sretni ako na njih budu primjenjivali samo onaj deo Zakona o zabrani, odnosno ako ustaške simbole, pozdrave, slike, pesme i slično budu tretirali kao ikonografiju al Kaide, ID, Muslimanskog bratstva i tome slično.

Pre nekoliko dana jako značajna vest bila je da su u sudu u Salcburgu postale pravosnažne presude 14 "navijača fudbalskog kluba Dinamo" povodom optužbi da su još 2015. pred zoru slavili kod kuće.

Pri tom su dizali ruku u vis, imali okačene sporne simbole, slikali se, snimali, a posle slavili i na ulici. Od njih 14 uzrasta između 24 i 37 godina starosti, prvooptuženi je dobio 15 meseci uslovno, a optužbi je oslobođeno samo troje.

Reč je bila o momcima iz Austrije, Njemačke i Švajcarske. Ono što je u toj priči bilo najznačajnije, jest da je na tom suđenju utvrđeno da je slavljenje ustaških simbola identično slavljenju nacističkih simbola. Utoliko gore po njih je što su im među simbolima na slavlju pronašli čak i kukasti krst nacista. Na kraju su ih osudili po delovima zakona koji se odnose na nacističke simbole, čime je po prvi put u praksi krivičnog prava Austrije ustaška ideologija izjednačena sa nacističkom.

Kako su Austrijanci u policiji i na sudovima po slovu zakona još i oštriji prema nacistima nego prema isticanju simbola s "crne liste" na kojoj su se sada našli NDH i ustaše, ubuduće će simpatizeri ustaša mogli da budu sretni kada im budu sudili po tačkama zakona koji se odnosi na terorističke organizacije, militantne islamiste i tome slično.

Po tom zakonu u slučaju da se krivično delo ponovi, novčana kazna više nije samo do 4.000, nego do 10.000 evra, a zatvorska kazna više nije uslovna. Što se tiče konačnog izglasavanja najnovije verzije zakona o zabrani problematičnih simbola, lako je moguće da Austrija ovaj zakon u parlamentu izglasa jednoglasno.

Kurir.rs/.Express.hr

FotoYouTube prtscr / Menschenrechte 18

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track