AUSTRIJANCI ZADOVOLJNI VLADOM KURC-ŠTRAHE: Rade bolje od prethodnika, ne bi tu ništa dirali!
Foto: Profimedia

ANKETA

AUSTRIJANCI ZADOVOLJNI VLADOM KURC-ŠTRAHE: Rade bolje od prethodnika, ne bi tu ništa dirali!

Austrija -

BEČ - Godinu dana od stupanja na dužnost vlade kancelara Sebastijana Kurca većina Austrijanaca je zadovoljna njenim radom.

Čak 54 odsto Austrijanaca zadovoljno je koalicionom vladom Narodne partije (OVP) i Slobodarske stranke (FPO), pokazuje istraživanje koje je objavio dnevnik Esterajh.

foto: EPA

Od toga 16 kaže da je veoma zadovoljno, a daljih 38 odsto da je zadovoljno, što je odlična vrednost, mada je Kurc još u januaru dostigao vrednost od 60 odsto. Pored toga 44 odsto kaže da Kurcova vlada radi bolje od prethnodne, a svega 26 odsto je suprotnog mišljenja.

Na osnovu ovih rezultata ne čudi da bi OVP, čiji je lider Kurc, trenutno osvojila 34 odsto glasova, a FPO 24 procenata.

foto: Profimedia

Što se FPO tiče, to je manje nego na izborima 2017, ali je izostao očekivani pad popularnosti ove stranke. Inače lider FPO, Hajnc-Kristijan Štrahe, najavio je dolazeći na vlast da je dobro sve dok su slobodarci na 20 odsto i iznad.

Na drugoj strani, Socijaldemokratska partija (SPO) sa novom šeficom, Pamelom Rendi-Vagner, može da računa na podršku 25 odsto građana. Male stranke, izuzev Neosa, koji može da osvoji 8 procenata, ne mrdaju sa mesta: Zeleni bi opet osvojili svega pet odsto, a lista Petera Pilca samo dva procenta glasova.

foto: Profimedia

Kada je reč o tome kome bi Austrijanci dali glas ako bi mogli direktno da biraju kancelara, ubedljivo vodi Kurc sa 40 odsto, dok je na drugoj poziciji Rendi-Vagnerova sa 28 procenata, a na trećoj Štrahe sa 19 odsto glasova.

Vlada kancelara Sebastijana Kurca, i pored stalnih protesta protivnika, koji četvrtkom održavaju šetnje po gradu, uživa veliko poverenje u zemlji. Veoma je zanimljivo i da u susednoj Nemačkoj Kurc uživa veliko poverenje i divljenje, pa od komšija često dobija komplimente i mnogi preko socijalnih mreža kažu da bi ga rado videli na čelu nemačke vlade.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track