UKRAJINCI PRETE AUSTRIJSKOM NOVINARU: Dopisnik televizije ORF Veršuc ZAVAPIO: Ubili su već dva novinara i nemam nameru da budem sledeći! (VIDEO)
Foto: printscreen Krone.at

proglasili ga agentom kremlja

UKRAJINCI PRETE AUSTRIJSKOM NOVINARU: Dopisnik televizije ORF Veršuc ZAVAPIO: Ubili su već dva novinara i nemam nameru da budem sledeći! (VIDEO)

Austrija -

BEČ - Novinar austrijske državne televizije ORF, koji je zadužen i za Balkan sa sedištem u Beogradu, Kristijanu Veršucu, prete u Ukrajini, zbog čega je tražio reagovanje svoje kuće, ali i Republike Austrije.

Austrijskog novinara, koji izveštava već godinama i iz Ukrajine, na jednom ukrajinskom sajtu nazvali su "agentom Kremlja" zbog čega sada mora da strahuje za svoj život prilikom rada u Ukrajini.

"Tišina jaganjaca mora biti okončana", ovim rečima je pre dva meseca završio prilog iz Ukrajine o teškoj medijskoj situaciji u toj zemlji. On je ukazao da su sve veći pritisci i da zapadne vlade samo gledaju.

"U Ukrajini postoje militantne, ultranacionalističke grupe, koje prete novinarima, koji izveštavaju kritički o politici rukovodstva. Već su dva novinara ubijena i nemam nameru da budem sledeći", napisao je Veršuc u pismu koje je uputio generalnom dirketoru ORF Aleksanderu Vrabecu i austrijskoj vladi.

U pismu dugogodišji dopisnik sa Balkana i iz Ukrajine ukazao je na brojne akcije šikaniranja njega, ali i uopšte kritičkih novinara u Ukrajini.

"Tražim od rukovodstva ORF, kao i predstavnika austrijske države da reaguju prema Ukrajini i njihovom predstavništvu u Austriji.

Najpre treba da optužba na sajtu bude izbrisana, a dalje Ukrajina mora prekinuti sa šikaniranjima. Ukazujem da je nasilje nada mnom, ali i mojim saradnicima moguća u Ukrajini", upozorio je on.

Sajt na kojem je Veršiu naveden kao "agent Kremlja" negativno piše o još dvoje Austrijanaca - socijaldemokratskog sindikalca i člana Komiteta za mir u Ukrajini Alfreda Almedera i zamenika gradonačelnika Linca Detlefa Vimera.

Veršuca Ukrajinska grupa mislilaca, optužuje da je jednostran i ruski orijentisan, te da tako izveštava o situaciji na Krimu od 2014.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Krone.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track