Najnovije vesti

BEČLIJE NOVU GODINU DOČEKALE NA POZNATOJ TRASI: 750.000 građana ludovalo na ulicama prestonice, Austrijanci na najluđu noć potrošili 200 miliona evra! (VIDEO)
Foto: Twitter/Julie Kelly

veselo

BEČLIJE NOVU GODINU DOČEKALE NA POZNATOJ TRASI: 750.000 građana ludovalo na ulicama prestonice, Austrijanci na najluđu noć potrošili 200 miliona evra! (VIDEO)

Austrija

Na Novogodišnjoj trasi, najvećoj žurci pod vedrim nebom u Austriji, u centru Beča novu 2019. godinu dočekalo je oko 750.000 ljudi.

Po 29-ti put gradske vlasti Beča organizovale su Novogodišnju trasu sa brojnim binama raspoređenih na više mesta u gradu, a na kojima se mogla čuti muzika različitih žanrova. Na 14 lokacija, od kojih je 12 u centru, bilo je postavljeno i oko 70 štandova sa pićem, pre svega tradicionalnim punčom, i jelom.

 

Pored tradicionalnog novogodišnjoj vatrometa i kolektivnog valcera po prvi put je organizovana i Ulica sreće, duž koje su bili štandovi sa amajlijama, ali i "gatare" raznih vrsta. Od 14 časova, pa sve do 2 sata posle ponoći trg Graben u centru Beča je bio pretvoren u najveću balsku dvoranu Evrope pod otvorenim nebom.

U popodnevnim satima zainteresovani su mogli da uče da igraju valcer, kako bi u novu godinu ušli na tradicionalni bečki način. Nova godina dočekana je, osim uz valcer, i velikim vatrometom iznad bečke Većnice.

 

Vrhunac proslave Nove godine svakako je tradicionalni novogodišnji koncert bečke Filharmije, koji će danas u podne biti prenošen i na velikom platnu ispred Većnice. Austrijanci su Novu godinu dočekali "široke ruke", jer su potoršili oko 200 miliona evra u najluđoj noći.

 

Ccak 91 odsto odraslih Austrijanaca, to jest 6,6 miliona, želelo je da nazdravi na početku 2019, što znači da su ispraznili, prema procenama, dva miliona flaša pića. Ukupno su, prema procenama Privrdne komore, Austrijanci na novogodišnju noć potrošili 200 miliona evra, a Bečlije 60 miliona evra.

U proseku svaki stanovnik Austrije potrošio je u novogodišnjoj noći oko 47 evra - muškarci 52 evra, a žene 43 evra. Austrijanci su Novu godinu, prema istraživanju IMAS instituta, dočekali optimističnije nego ikada u poslednjih par godina.

 

Tako je 54 odsto izjavilo da očekuje da će 2019. biti bolja i raduje se novoj godini. Još pre tri godine svega 31 odsto građana je s optimizmom dočekivalo novu godinu, a tadašnje strepnje, vezane pre svega za terorizam i izbegličku krizu, nestale su.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Twitter

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...