U BEČU SE NOVOGODIŠNJE JELKE NE BACAJU: Islužena božićna drvca skupljaju i koriste za grejanje, a mole građane samo jedno!
Foto: Profimedia

štedljivi austrijanci

U BEČU SE NOVOGODIŠNJE JELKE NE BACAJU: Islužena božićna drvca skupljaju i koriste za grejanje, a mole građane samo jedno!

Austrija -

BEČ - Jelke se posle praznika uglavnom bacaju, ali ne i u Beču gde se koriste za proizvodnju električne energije i centralno grejanje.

Bečko komunalno poduzeće za prikupljanje otpada (MA 48) organizuje prikupljanje iskorišćenih božićnih drvaca koja potom koriste za proizvodnju električne energije i centralno grejanje. Ova akacija trajaće do 13. januara.

Prošle godine je tako proizvedena električna energija za hiljadu bečkih domaćinstava, i centralno grejanje za oko 2.400 domaćinstava.

"Ove godine u Beču postoji 534 javna mesta za prikupljanje jelki, a zaposleni u MA 48- apeluju na građane da borove donesu bez nakita i ukrasa", stoji u saopštenju.

Prošle godine Beč je prikupio 757 tona, odnosno 173.000 komada jelki, a proizvedena je energija bila dovoljna za snabdevanje 1.060 domaćinstava električnom energijom i 2.470 domaćinstava centralnim grejanjem čitavih mesec dana.

Kurir.rs/Index.hr

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track