SNEŽNA APOKALIPSA PRETI AUSTRIJI I NEMAČKOJ: Sneg će padati još nedelju dana! Građanima naređeno da naprave zalihe hrane, vode, lekova... Opasnost od katastrofalnih lavina, SVE PUCA, snežni nanosi i do 10 METRA! (VIDEO, FOTO)
Foto: printscreen YT

devet žrtava nevremena

SNEŽNA APOKALIPSA PRETI AUSTRIJI I NEMAČKOJ: Sneg će padati još nedelju dana! Građanima naređeno da naprave zalihe hrane, vode, lekova... Opasnost od katastrofalnih lavina, SVE PUCA, snežni nanosi i do 10 METRA! (VIDEO, FOTO)

Austrija -

Ogromne količine snega koji pada danima izazvao je haos u Austriji i Bavarskoj, a dosad je živote izgubilo devet osoba. Meteorolozi najavljuju nastavak padavina do kraja nedelje i čak do dva metra novoga snežnog pokrivača.

Sve austrijske službe spašavanja, vatrogasci, vojska i putari već danima se bore protiv nezapamćenih nanosa snega koji su zatrpali većinu ove alpske republike.

1 / 9 Foto: Printscreen Heute.at

U Austriji je u ponedeljak evakuisano i prvo skijalište na planini Hohkar, koje se nalazi na 1.770 metara nadmorske visine. Austrijske vlasti strahuju od katstrofalnih lavina.

Sa svakim novim santimetrom snega stanovnici Alpa sve više strahuju jer, prema lokalnoj prognozi, padavine neće prestajati tokom čitave nedelje. Upozorenje na opasnost od lavina podignuto je na 4. stepen što znači da je opasnost od lavina tolika da i najmanje vibracije mogu da izazovu katastrofu.

Uprkos naporima stručnjaka koji su kontrolisanim eksplozijama pokretali sigurne lavine sa spomenute planine, tamo su snežne padavine izvan kontrole, jer je u vrlo kratkom vremenu napadalo čak metar svežeg snega. Na tom području snežni pokrivač dostiže visinu do tri metra. Postoji opasnost da dođe i do oštećenja kuća pod pritiskom tolike količine snega.

Lavine nisu opasne samo zbog toga što su već odnele desetak života i što blokiraju određene saobraćajnice, nego i zato što ih i potpuno uništavaju. Snježna lavina je u tirolskoj opštini Finkenberg odnela 100 metara asfaltiranog puta. Oko 80 ljudi ostalo odsečeno od ostatka sveta, među njima i brojni turisti.

Gradonačelnik Hohkara naredio je potpunu evakuaciju građana, a novinarima je zabranjen pristup tom području. Stanovnici zabačenijih austrijskih područja, poput Sankt Vajta im Pongau ili Pelstala, ostaju zarobljeni u snegu i još se ne zna kad će da se uspostavi normalna komunikacija sa njima.

Austrijska Civilna zaštita upozorila je na opasnost od lavina građane u austrijskim pokrajinama Forarlberg, Tirol, Donja Austrija, Štajerska i Salcburg na oprez.

Lavinama je posebno pogođena turistička regija Dahštajn sa mnogim skijalištima. Na nekim mestima snežni nanosi su i do 10 metara.

Izdali su i hitno upozorenje ljudima na ugroženim područjima obezbede zalihe hrane, vode za piće, lekova i ogreva za nedelju dana zbog snežnih padavina koje neće prestajati ni narednih dana.

Stanovništvo koje se nalazi u područjima u kojima je proglašena opasnost od lavina ili su trenutno odsečena zbog snežnih nanosa upozoreno je da ne napuštaju kuće i ne odlaze u nebezbedna područja jer ugrožavaju svoje živote.

Oni će kako su saopštili iz Civilne zaštite morati da se brinu sami o svojim porodicama i pripreme se da će to potrajati oko nedrelju dana. Oni su takođe apelovali da ukoliko ima domaćinstava sa starijim ili bolesnim osobama u svom komšiluku povedu računa o njima.

Austrijski automobilski klub (ÖAMTC) upozorava vozače da ne ignorišu zabrane saobraćaja na putevima kojima prete lavine. Kazne za ignorisanje blokade saobraćajnica iznose i preko 2.000 evra.

Stabla koja se ruše pod teretom snega pokidala su električne vodove zbog čega su mnoga sela Donje i Gornje Austrije bez struje.

Kako napraviti zalihe

Iz civilne zaštite dali su i upustvo kako formirati zalihe za predstojeće dane:

1,5 litar vode za piće po osobi (Dnevno) 2,5 litre vode za higijenu (punjenje kade) 2500 kalorija po osobi dnevno (brašno, šećer, konzerve, itd. ) Obezbediti plinski rešo ili neki drugi aparat na kom može da se kuve bez struje Sveće, baterijske lampe... zalihu lekova, komplet prve pomoći, Nezavisni izvor grejanja (npr. Peć na drva)

Građanima u pomoć stiže austrijska vojska, pri svega slanjem helikoptera, ali i inženjerskih jedinica. U oblasti Pincgau, vojska je oslobodila put do lokane škole u kojoj je bilo zavdejano 40 učenika.

Meteorolozi (ZAMG) najavljuju nove velike količine snega, a posle smirivanja situacije u četvrtak i petak, za vikend se očekuju nove obilne padavina. Novim snegom posebno će biti pogođena područja na severnoj strani Alpa.

"Snežne padavine sve su jače i u Nemačkoj. Vlasti okruga Mizenbaha u Bavarskoj proglasile su stanje elementarne nepogode. Čitave nedelje očekuje se nastavak snežnih padavina i na jugu Bavarske.

Očekuje se jedan do dva metra novog snežnog pokrivača", kaže za Bild meteorolog Dominik Jung.

Jung upozorava da nisu samo vozila ugrožena tako velikim nanosima snega, već da i mnoge zgrade jedva mogu da podnesu teret tolikog snega. "Polako ali sigurno, situacija će postajati sve dramatičnija", kaže on.

Na jugu Nemačke proglašeno je vanredno stanje. U više delova Bavarske zatvorene su škole, a u saobraćaj je u haosu.

Kurir.rs/Krone.at

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja