Najnovije vesti

PAPRENI BREGZIT: Austriju će izlazak Britanije iz Evropske unije koštati 650 miliona evra!
Foto: AP

skup razlaz

PAPRENI BREGZIT: Austriju će izlazak Britanije iz Evropske unije koštati 650 miliona evra!

Austrija

BEČ - Istupanje Velike Britanije iz EU doneće veliko opterećenje po budžete zemalja članica Unije, a samo Austriju će koštati oko 650 miliona evra, procenjuju austrijski mediji.

Da li dogovoren ili "tvrdi" Bregzit posledice nijedne varijante izlaska Londona iz EU neće biti jeftina po Uniju. Najveći gubitnik biće svakako Velika Britanija, jer eksperti ocenjuju da će privreda te zemlje u narednih 15 godina rasti za osam odsto manje nego što bi bilo da London ostane u EU. Dramatične posledice Bregzit će imati po budžet EU.

Naime, Velika Britanija je drugi po veličini neto-uplatnik u budžet EU. U slučaju "tvrdog" Bregzita od aprila do kraja 2020. nedostajaće ođednom 16,5 milijardi evra. Usled toga će Austrija morati da uplati oko 500 miliona evra dodatno u budžet EU. Austrijska vlada odbija dodatna opterećenja za potrebe budžeta EU.

U Velikoj Britaniji trenutno posluje 250 austrijskih preduzeća, koja zapošljavaju oko 55.000 Britanaca, i na njih, prema predstavniku Privredne komore Austrije u Londonu, Kristijanu Kesbergu, neće biti velikih uticaja.

Međutim, pojedina preduzeća već su upozorila da je izlazak Velike Britanije iz EU za njih prava katastrofa.

Austrijski mediji ukazuju da će u slučaju "tvrdog" Bregzita, koji je sada izvestan nakon odbijanja dogovora sa EU u engleskom parlamentu, doći do haosa na granicama, jer će krenuti carine. Inače, Austrija u Veliku Britaniju izvozi robu u vrednosti od četiri milijarde evra, a na to bi prema računici Esterajha od Bregzita morali da plate carine u visini od oko 150 miliona evra.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...