Najnovije vesti

AUSTRIJA UVODI DIGITALNI POREZ: Oporezivanjem internet giganata vlada će u budžet uterati 200 miliona evra!
Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

kurcovo iznenađenje u davosu

AUSTRIJA UVODI DIGITALNI POREZ: Oporezivanjem internet giganata vlada će u budžet uterati 200 miliona evra!

Austrija

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministarka inostranih poslova Karin Knajsel učestvovaće u sredu i četvrtak Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, gde će pre svega razgovarati sa šefovima internet koncerna o planovima austrijske vlade o uvođenju "digitalnog poreza".

"Forum je odlična prilika za sastanke sa donosiocima odluka iz sveta politike i privrede. Težište naših razgovora biće digitalizacija", najavio je Kurc.

 

On će se u Davosu sastati sa šefovima internet koncerna koje će pogoditi austrijski "digitalni porez". Austrija namerava da uvede porez na digitalne proizvode i usluge, čime bi oporezovala velike internet koncerne.

Vlada u Beču od tog poreza očekuje 200 miliona evra dodatnih prihoda.

 

"Moramo da iskoristimo šansu digitalizacije, ali i istovremeno internet gigante fer oporezovati. Zbog toga će Austrija uvesti 'digitalni porez' i insistirati da se on uvede i na nivou EU", naglasio je Kurc.

 

U Davosu, kako je najavljeno, on će se sastati sa šefovima Epla (Tim Kuk), Alibabe (Džek Ma), Ubera (Dara Kosrošhi), Novartis (Vasant Narasiman) i ABB-a (Ulrih Sspishofer), te i menadžerkom fejsbuka Šeril Sandberg, kao i ranijim britanskim vicepremijerm Nik Klegom.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...