DESNIČARSKI BAL PROTEKAO MIRNO, ALI UZ 1.900 POLICAJACA: Na balu Štrahe i vrh stranke, a na ulici 1.600 demonstranata!
Foto: AP / Ronald Zak

takozvani akademski bal

DESNIČARSKI BAL PROTEKAO MIRNO, ALI UZ 1.900 POLICAJACA: Na balu Štrahe i vrh stranke, a na ulici 1.600 demonstranata!

Austrija -

Desničaski "Akademski bal", koji svake godine biva povod za brojne proteste i nemire na ulicama Beča, ove godine protekao je mirno uz mali protest, na koji je došlo oko 1.600 demonstranata.

Još prošle godine protest je okupio 8.000 ljudi, i to po jako hladnom vremenu, a ove godine je broj veoma mali, i pored žestoke kritike na mere ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla koji pooštrava delovanje vlasti prema tražiocima azila.

Pošto se očekivao veći broj demonstranata, njih je sinoć obezbeđivalo 1.900 policajaca, koji su ujedno brinuli i o bezbednosti učesnika bala. Prema saopštenju policije, protest je protekao mirno, bez incidenata i privođenja.

Na drugoj strani, bal je i ove godine okupio vrh Slobodarske partije Austrije (FPO), na čelu s njenim liderom, vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom, ministarkom zdravlja Beate Hartinger-Klajn i šefom poslaničkog kluba Johanom Gudenusom.

Štrahe je, u svom obraćanju prilikom otvaranja bala, oštro napao "levicu" koja je navodno paralisala Beč i optužio je i za nasilje nad ženama.

"Dok oni aplauzom pozdrvljaju izbeglice, ovi drugi to koriste za nasilje nad ženama", rekao je Štrahe, aludirajući na veliki broj ubistava i silovanja Austrijanki za koje su osumnjičeni tražioci azila.

Štrahe je podržao ministra unutrašnih poslova Kikla i istakao da je neophodno da zemlja ima zakone koji neće dozvoliti da tražioci azila koji su nasilni ne mogu biti proterani.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Ronald Zak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track