Najnovije vesti

SAVINDAN PROSLAVLJEN U AUSTRIJI: Sveti Sava sve Srbe spaja gde god da su u svetu! U Beču održana svečana akademija!
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

svečano

SAVINDAN PROSLAVLJEN U AUSTRIJI: Sveti Sava sve Srbe spaja gde god da su u svetu! U Beču održana svečana akademija!

Austrija

BEČ - Srbi u Austriji proslavili su svečano Savindan i prisetili se značaja Svetog Save po srpski narod, ma gde živeo.

U Beču je sinoć održana svečana Svetosavska akademija na kojoj su učesnici istakli da Sveti Sava sve Srbe, gde god se nalazili, spaja. Akademiji su prisustvovali ambasador Nebojša Rodić, izaslanik Vojske Srbije Slobodanko Lazić, vojni ataše BiH Duško Matić, predstavnik vladajuće Narodne partije Austrije (ÖVP) iz 22. bečkog okruga Zoran Ilić, kao i veliki broj vernika.

Svetosavka akademija počela je lomljenjem slavskog kolača uz prisustvo kumova ovogodišnje slave, članova porodice Gavrić.

 

Na početku Akademiji istaknuto je da se ovogodišnja proslava Savindana održava u godini kada Srpska pravoslavna ckva slavi 800 godina od sticanja autokefalnosti. Program je vodila glumica Ljiljana Blagojević, koja je bila jedini učesnik koji ne živi u Beču.

 

U pozdravnom govoru, episkop austrijsko-švajcarski Andrej rekao je da je Sveti Sava veoma privlačna istorijska ličnost, te s tim u vezi ispričao priču koju je nedavno čuo od veroučitelja iz Subotice, gde je jedan učenik, čiji roditelji su Mađari, tražio da pohađa pravoslavnu veronauku.

 

"Roditelji su ostali bez teksta i čak su dete odveli kod psihologa, a tamo je izjavio da želi na pravoslavnu veronauku jer voli Svetog Savu", kazao je episkop.

foto: Vladimir Kozomara

Ovogodišnju svetosavsku besedu održao je sveštenik Gajo Gajić, koji je naglasio da su veoma bitni jedinstvo crkve i naroda, i da je poruka Svetog Save bila da je najsvetija dužnost očuvanje jedinstva. Zatim je Marija Živković recitovala stihove o životu Svetog Save, a nakon nje je nastupio "Mali hor" SPKD "Prosvjeta" u Beču.

 

U programu je učestvovao i eparhijski mešoviti hor "Kornelije Stanković" pod dirigentskom palicom Biserke Vasić. Potom se publici predstavio i dečiji hod Eparhije, a nakon toga publiku je oduševio nastup pevačke grupe i narodnog orkestra iz Beča. Svečana Svetosavska akademija, kako to priliči, završena je zajedničkim pevanjem Svetosavske himne.

 

Sveti Sava proslavljen je i u drugim crkvenim opštinama širom Austrije svečanim programima i podelom svetosavskih paketića deci.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...