Najnovije vesti

BEČLIJE SAMO TREZNI MOGU DA ŠETAJU PSE: Grad uveo nova pravila za kućne ljubimce
Foto: Profimedia, Profi

odlučno

BEČLIJE SAMO TREZNI MOGU DA ŠETAJU PSE: Grad uveo nova pravila za kućne ljubimce

Austrija

Pas je čovekov najbolji prijatelj, a Bečlije kao stanovnici grada sa blizu 60.000 prijavljenih pasa to već sigurno znaju.

Međutim, da bi zajednički život ljudi i četveronožaca funkcionisao i u užem prostoru grada, potrebni su jasni propisi. Grad Beč ih je definisao pravilnikom o držanju pasa, koji je sada strožiji nakon tragičnog napada rotvajlera sa smrtnim posledicama u jednom bečkom naselju.

 

Amandman pravilnika uglavnom pogađa 3.300 vlasnika opasnih pasmina. To je 6 odsto pasa u Beču koji su odgovorni za čak 16 posto napada, od kojih je 95 posto bilo na javnim mestima.

 

Grad je zajedno sa policijom odlučio da dodatno pooštri pravilnik kako bi se u budućnosti izbegle tragedije. Jedna od prvih izmena odnosi se na zabranu šetnje pasa koji su kategorizirani kao opasni u alkoholiziranom stanju (više od 0,5 promila), kao što je to bio slučaj kod napada rotvajlera.

Takođe se uvela i opšta obaveza stavljanja brnjica opasnim psima i njihovo vođenje na povodcu. Ali ovi opasni psi će se još uvek moći da igraju i trče na mnogim ograđenim područjima. U Beču je izgrađeno čak oko 176 zona za pse u kojima oni mogu, pušteni sa povodca i bez brnjice, šetati, trčati i igrati se sa svojim vlasnicama.

 

Od 2010. godine vlasnici određenih pasmina također moraju imati posebnu dozvolu za pse (Hundeführschein). Novo je sada da se isti mora ponoviti nakon 2 godine.

 

A ako se vlasnik više ne snalazi sa psom, onda inspektor za dozvole može narediti dalju obuku. Pored toga, svako ko kupi psa nakon 1. jula 2019. godine mora da završi četvorosatni kurs. Tamo mogu saznati koji im pas odgovara, koja pravila igre vrede za pse i još mnogo toga.

 

Kurir.rs/Oslobođenje.ba

Foto: 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...