KURC STEŽE OBRUČ OKO MIGRANATA: Austrija od 1. marta uvodi policijski čas za azilante, a najavljen i preventivni pritvor za opasne tražioce azila!
Foto: Printscreen Profil.at/Florian Rainer

na oprezu

KURC STEŽE OBRUČ OKO MIGRANATA: Austrija od 1. marta uvodi policijski čas za azilante, a najavljen i preventivni pritvor za opasne tražioce azila!

Austrija -

Austrijska vlada saopštila je danas da razmatra uvođenje preventivnog pritvora za tražioce azila koji se smatraju potencijalno "opasnim".

Kriterijumi po kojima bi se neki tražilac azila ocenio opasnim još nisu utvrđeni, a taj predlog je već izazvao rezerve kod nekih. Predstavljajući plan posle sednice vlade austrijski kancelar Sebastijan Kurc priznao je da se radi o "vrlo osetljivom pitanju" ali da je tu reč o "povećanju bezbednosti zemlje".

Kurc je rekao da bi te mere bile sprovedene u pravnom okviru i u skladu sa evropskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Takav pritvor mora da bude opravdan "konkretnim pretnjama" i "procenjen prema konkretnim kriterijumima", rekao je vicekancelar Hajnc-Kristijan Štarhe, šef ekstremnodesničarske partije FPO, navodeći kao primer dokazanu vezu sa terorističkim organizacijama koje planiraju napad.

Austrijska vladajuća koalicija izabrana krajem 2017. godine na osnovu svoje antiimigracione platforme sprovodi brojne mere kako simbolične tako i konkretne za zaoštravanje prava azila i uslova prihvata azilanata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je tako ove nedelje objavilo da od 1. marta stupa na snagu obaveza da tražioci azila moraju da budu u svojim prihvatnim centrima od 22.00 do 6.00 ujutro.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track