Najnovije vesti

AUSTRIJA NEĆE PRIMATI POVRATNIKE IZ SIRIJE: Borci  terorističke ID nemaju pravo na pomoć Austrije čak iako su austrijski državljani!
Foto: Profimedia

NOVA PRAVILA

AUSTRIJA NEĆE PRIMATI POVRATNIKE IZ SIRIJE: Borci terorističke ID nemaju pravo na pomoć Austrije čak iako su austrijski državljani!

Austrija

Austrijska vlada namerava da usvoji reformu zakona o konzularnim poslovima sa ciljem da ukine konzularnu zaštitu za borce Islamske države.

"Osobama čiji ulazak u zemlju ugrožava javni red i bezbednost može se ukinuti pomoć", navodi se u zahtevu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl naglašava da je jasno da su borci-povratnici Islamske države izgubili svako pravo na zaštitu i da se tu mora biti dosledan.

Borci Islamske države su, prema njegovim rečima, tempirane bombe.

Naveo je kao primer jednog muškarca koji je 2016. otputovao iz Austrije u Siriju i koji se borio na strani Islamske države, koji želi da se vrati, te se prijavio ambasadi.

Pošto se priključio terorističkoj organizaciji on nema pravo na pomoć Austrije iako je austrijski državljanin, ističe Kikl. Drugačija je situacija sa borcima koji se samostalno vraćaju u Austriju, jer oni prema aktuelnom zakonu imaju pravo da se vrate.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...