BEČ POKREĆE NEVEROVATAN PROJEKAT OD 2,4 MILIONA EVRA: Ova ulica će moći samu sebe da rashladi, evo kako!
Foto: Youtube/Printscreen

borba protiv gradskih vrućina

BEČ POKREĆE NEVEROVATAN PROJEKAT OD 2,4 MILIONA EVRA: Ova ulica će moći samu sebe da rashladi, evo kako!

Austrija -

Kako bi se borili protiv visokih temperatura koje vladaju u urbanim krajevima Beča, austrijska prestonica započinje pilot-projekat u ulici Zeglergase.

To će biti prva ulica u Beču koja će moći da reguliše temperature vazduha.

Naučnici već decenijama upozoravaju na negativne posledice koje rast površinske temperature ima na ljude i biljni i životinjski svet. Prve posledice su već vidljive u gradovima gde porast globalne temperature značajno menja lokalna klimatska obeležja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplotnih ostrva. Beč je prepoznao taj problem i odlučio se na pilot-projekat u jednoj od svojih ulica.

Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja veka u okrugu Neubau godišnje moglo da bude od 50 do 55 vrelih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču. Deca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim letnim temperaturama.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje površina, instalacija sistema za hlađenje i ovlaživanje vazduha i postavljanje česmi za pitku vodu trebalo bi da povećaju kvalitet života tamošnjih stanovnika.

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cevima iznose 2,4 miliona evra. Grad će pokriti 70 odsto troškova, a ostalih 30 financiraće okrug iz vlastitog budžeta.

Kurir.rs/N1 Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track