AUSTRIJSKI POLITIČAR O USTAŠKOM SKUPU U  BLAJBURGU: To je najveće okupljanje fašista u Evropi čije održavanje remeti javni red i mir zato treba ZABRANITI OKUPLJANJE i sprečiti međunarodnu sramotu!
Foto: YouTube prtscr / Ingo Tisch

sve lepo objasnio

AUSTRIJSKI POLITIČAR O USTAŠKOM SKUPU U BLAJBURGU: To je najveće okupljanje fašista u Evropi čije održavanje remeti javni red i mir zato treba ZABRANITI OKUPLJANJE i sprečiti međunarodnu sramotu!

Austrija -

BEČ - Austrijska lista "Jetzt" i njen poslanik Peter Pilc zatražili su da se zabrani ovogodišnja komemoracija u Blajburgu.

Kako navode, radi se o najvećoj nacističkoj manifestaciji i najvećem okupljanju fašista u Evropi. Pilc je, na konferenciji za štampu, istakao da takav skup ni zbog postojećih zakona ne bi smeo da se održi.

Nakon što je crkva promenila stranu i biskupija odbila da izda odobrenje za biskupsku misu, ovaj skup nije više isključen iz zakona o okupljanjima“, obrazložio je on. Okupljanja čija je svrha suprotna zakonu ili čije održavanje remeti javni red i mir moraju biti zabranjena od vlasti", citirao je Pilc iz zakona.

On je dodao da je pravna osnova za zabranu skupa procena, a u slučaju okupljanja Hrvata u Blajburgu, podsetio je, postoji ustavnopravni atest eksperta Hajnca Majera prema kojem su nadležne vlasti u obavezi da otkažu skup.

Prema Pilcu, bilo bi suprotno zakonu ako bi se dozvolilo okupljanje.

Smatra da ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl i predsednik pokrajine Koruška, na čijoj teritoriji se održava, Peter Kajzer moraju da deluju i spreče ovu „međunarodnu sramotu“.

Okupljanje Hrvata će pokazati da li je Kikl samo ministar unutaršnjih poslova desničara ili čak i ministar unutrašnjih poslova ustaša, rekao je Pilc.

Ovogodišnja komemoracija u Blajburgu, koja je na meti kritike zbog okupljanja fašista iz cele Evrope, zakazana je za 18. maj.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen YouTube prtscr / Ingo Tisch

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track