SUPER VEST! AUSTRIJA SMANJUJE POREZE NA PLATE: Građanima će godišnje ostajati u džepu od 500 do 1.000 evra! Najavljeno i  manje korporativno oporezivanje!
Foto: Profimedia

država se odriče dela kolača

SUPER VEST! AUSTRIJA SMANJUJE POREZE NA PLATE: Građanima će godišnje ostajati u džepu od 500 do 1.000 evra! Najavljeno i manje korporativno oporezivanje!

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je smanjenje poreza za tri platna razreda u Austriji, od 25 do 42 posto u etapama i završno sa 2022. godinom. Poreska stopa od 25 odsto smanjuje se na 20 posto, 35 na 30 posto i 42 na 40 odsto.

Prema proračunu vlade, tom bi se merom oslobodilo šest i po milijardi evra što je 1,7 posto austrijskog BDP. Kada se doda porodični program koji je na snazi od početka godine dolazi se do brojke od 8,3 milijardi. Niko ne sumnja da će austrijski parlament ovo prihvatiti. " Sretan sam što smo uspeli da ostavimo malo više novca našim građanima, taj novac im država više neće uzimati", rekao je Kurc.

Ističe se i kako će svih 4,8 miliona austrijskih poreskih obveznika imati koristi od smanjenja poreskih opterećenja na bruto plate iako nema smanjenja poreza za najviši platni razred.

Nema promena za one sa primanjima višima od 60.000 evra godišnje. Onima sa primanjima od 1.500 evra mesečno ostajaće godišnje 500 evra više, oni kojima je plata 3.000 evra imat će u džepu na kraju godine 1.000 evra više.

Trećinu troška smanjenja poreskog opterećenja snosiće gradovi i lokalne samouprave. Smanjuje se i korporativno oporezivanje u dva koraka do 2023., s 25 na 21 posto što će osloboditi milijardu i po evra. Ovde Austrija prati trendove susednih zemalja koje su mahom umanjile korporativne poreze, sadašnja stopa od 25 posto u toj je zemlji na snazi od 2005. godine.

Smanjenom stopom očekuje se povećanje konkurentnosti Austrije za investicije. Očekuje se takođe da će se tom merom ojačati mala i srednja preduzeća.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track