AUSTRIJSKI ŠAMAR SAD: Austrija neće da se povlači iz Severnog toka uprkos američkim pretnjama!
Foto: Profimedia

odlučni

AUSTRIJSKI ŠAMAR SAD: Austrija neće da se povlači iz Severnog toka uprkos američkim pretnjama!

Austrija -

Austrijska naftna kompanija OMV neće se povući iz projekta ruskog gasovoda Severni tok 2 uprkos američkim prijetnjama sankcijama, rekao je u sredu austrijski predsednik Aleksandar Van der Belen na sastanku s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, koji je pozdravio rusko-austrijski trgovinski rast veći od 40 odsto u godinu dana.

"Verujem da OMV nema ni najmanju nakanu izaći iz Severnog toka 2", rekao je Van der Belen na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Severni tok 2, koji se gradi, proširenje gasovoda kojim se ruski prirodni gas prevozi direktno do Nemačke ispod Baltičkog mora.

SAD smatraju da taj projekt potkopava energetsku bezbednost Evropske unije, a Ukrajina tvrdi da gasovod kojim Rusija zaobilazi susedne tranzitne zemlje podriva napore EU da pritisne Rusiju da okonča sukob u istočnoj Ukrajini.

Trgovina između Rusije i Austrije prošle godine je porasla na 42 odsto, rekao je Putin, prema transkriptu sastanka koji je objavio Kremlj.

Austrija je jedna od nekoliko članica Evropske unije koje su poslednjih godina održavale tradicionalno srdačne odnose sa Rusijom uprkos krizi u Ukrajini.

Kurir.rs/Index.hr

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track