Najnovije vesti

SEBASTIJAN KURC NA TEŠKOM ISKUŠENJU: Ako parlament ne izglasa poverenje vladi, on će biti premijer sa najkraćim mandatom ikada
Foto: EPA / Patrick Seeger

previranja u austriji

SEBASTIJAN KURC NA TEŠKOM ISKUŠENJU: Ako parlament ne izglasa poverenje vladi, on će biti premijer sa najkraćim mandatom ikada

Austrija

Ukoliko austrijski parlament danas izglasa nepoverenje prelaznoj vladi kancelara Sebastijana Kurca ovaj mladi političar bio bi kancelar sa najkraćim mandatom. Kurc bi ušao u istorijske anale kao kancelar koji je najkraće bio na funkciji, jer bi na današnji dan bio tačno 525 dana na mestu šefa vlade, kraće čak i od Kristijana Kerna koji trenutno drži rekord sa 580 dana.

 

Takođe i novi ministri u prelaznoj vladi bili bi upamćeni kao ministri sa najkraćem vremenom provedenom u vlasti u posleratnoj istoriji Austrije. Ministri Ekart Rac, Valter Peltner, Johan Luif, i Valeri Hakle proveli su, uključujući i današnji dan, svega pet dana na funkciji.

 

Očekuje se da će predsednik Austrije Aleksander van der Belen, ako se izglasa nepoverenje vladi, zamoliti aktuelni kabinet da ostane na dužnosti par dana, dok ne da mandat za formiranje nove vlade nekom drugom.

 

Ukoliko bi se obistinio ovakav scenario, oni bi nadmašili bivšeg ministar pravde Mihael Kriger koji je na čelu svog resora proveo svega 25 dana. Inače, Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) podnela je danas zahtev za izglasavanje nepoverenja prelaznoj vladi Sebastijana Kurca i optužila šefa vlade za nepoštovanje parlamentarne diplomatije i želju da sam vlada zemljom.

 

Liderka SPO Pamela Rendi Vagner zatražila je izjašnjavanje poslanika o nepoverenju vladi istakavši da politika Kurca Austriju po drugi put uvodi u nove izbore, jer nije dobio šta je želeo, a to je da sam vlada.

"Želite podršku za vladu koja nema parlamentarnu većinu. Želite poverenje za vladu koju čini samo OVP i to nakon što ste, bez uključenja opozicije, formirali vladu", kritikovala je ona.

 

Rendi Vagner je naglasila da se poverenje ne može nametnuti, već se mora radom pridobiti, i kazala da je to samo saradnjom sa opozicijom moguće.

"Ne uživate poverenje SPO i zato podnosimo zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi", poručila je ona.

 

Na vanrednoj sednici parlamenta poslanik SPO Jerg Lajhtfrid ukazao je da Kurc, nakon izbijanja krize u vladi posle afere u vezi čelnika Slobodarske partije (FPO), kritikovao je Kurca što deluje samostalno i nije u razmatranje izlaza iz krize uključio parlamentarne partije.

"Vlada Kurca je doživela krah i kancelar mora da snosi odgovronost za aktuelnu situaciju", podvukao je on.

 

Lajhtfrid je ukazao da je bilans Kurca na čelu države veoma negativan, i da je za samo dve godine srušio dve vlade. Kritikovao je i reakciju Kurca na objavljivanje video snimaka koji su srušili doskorašnjeg vicekancelara i šefa FPO Hajnc Kristijana Sstrahea, a tako i koaliciju.

 

"Cilj mu nije bio da reši situaciju, već da ostane na vlasti. Poznato je sada da je hteo da nastavi koaliciju, tražeći samo da ministar unutrašnjih poslova iz redova FPO pređe na čelo drugog resora", objasnio je on.

 

Inače, austrijska ekstremno desničarska Slobodarska partija (FPO) pridružiće se glasovima levice i u parlamentu će danas glasati za nepoverenje vlade kancelara Sebastijana Kurca, izjavio je lider FPO Norbert Hofer.

"FPO će glasati o nepoverenju vladi", rekao je Hofer posle sastanka stranke u Beču.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Beta-AP/Foto: EPA / Patrick Seeger)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...