OTKAZANO GOSTOVANJE SAFETA KUDUZOVIĆA U BEČU: Kažu da širi mržnju u svojim propovedima i zato ga ne žele
Foto: YouTube prtscr / Dr Safet Kuduzović

SALAFISTA

OTKAZANO GOSTOVANJE SAFETA KUDUZOVIĆA U BEČU: Kažu da širi mržnju u svojim propovedima i zato ga ne žele

Austrija -

Nakon oštrih kritika austrijske javnosti i političkih partija, bosansko-muslimansko udruženje "Ilum-kuća znanja" otkazala je, za večeras u Beču, predviđeno izlaganje bosanskog salafiste Safeta Kuduzovića.

Kao razlog udruženje navodi poruke mržnje koje Kuduzović širi u svojim propovedima, o kojima se, kaže se u saopštenju, tek saznalo preko medijskih izveštaja.

"Mi smo deo Islamske verske zajednice Austrije i deo austrijskog društva i osuđujemo i odbacujemo svaki oblik ekstremizma i terorizma. U našem društvu se puno polaže na pluralizam. Razmenjujemo mišljenja. Otvorenost prema svetu i slobode su prioriteti i ideologija društva", ukazuje udruženje na svom fejsbuk profilu.

Dodaje da je nesporno da je Kuduzović u oblasti "hadita" priznati islamski naučnik.

Bečki nedeljnik "Profil" objavio je juče da aktuelni vodeći salafistički propovedač treba da održi predavanje u Beču.

Nedeljnik je ukazao da se Kuduzović u međunarodnim izveštajima vodi kao "vođa salafističkog pokreta na Balkanu" i da je jedna od najuticajnijih islamskih misionara u Bosni.

"Profil" je podsetio i da je pozivao na nasilje protiv Jevreja i smrtnu kaznu za vređenja islama.

Slobodarska partija Austrije (FPO) i Narodna stranka (OVP) oštro su reagovale na vest o gostovanju salafističkog propovedača.

"Salafizmu u Austriji nema mesta, kao i svakom drugom obliku ekstremizma", rekao je Karl Marer iz OVP, dodajući da se ne sme dozvoliti sejanje mržnje protiv osnovnih vrendosti kao što su sloboda, demokratija, ravnopravnost i sloboda veroispovesti.

Lider FPO Norbert Hofer rekao je da ekstremistički sejači mržnje, koji u ime islama seju mržnju protiv pripadnika druge vere, u austrijskom društvu nemaju mesto.

"Očekujem da će nadležne ustanove zabraniti takav nastup", poručio je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen YouTube/ Dr Safet Kuduzović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track