ŠTRAHEOVA PARTIJA DOBIJA SVOJE JURIŠNIKE: Herbert Kikl, bivši ministar policije pravi gardu koja će štititi stranačke ministre
Foto: EPA

opasno

ŠTRAHEOVA PARTIJA DOBIJA SVOJE JURIŠNIKE: Herbert Kikl, bivši ministar policije pravi gardu koja će štititi stranačke ministre

Austrija -

Bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl radio je na formiranju posebne garde čuvara za ministre iz redova njegove Slobodarske partije Austrije (FPO)

U Austriji samo predsednik, kancelar i ministra unutrašnjih poslova imaju pravo na lično policijsko obezbeđenje. U eri Kikl, koja je prekinuta aferom koja je dovela do "pada" tadašnjeg vicekancelara i šefa FPO Hajnc-Kristijana Štrahea, lično obezbeđenje "prošireno" je na Štrahea, ministra saobraćaja Norberta Hofera i ministarke za socijalna pitanja Beate Hartinger Klajn.

Kao razlog za omogućavanje ličnog obezbeđenja i drugim članovima tadašnje vlade navedena je "posebna ugroženost". Umesto pripadnika specijalne jedinice "Kobra", koja je zadužena za obezbeđenje ličnosti, prema bečkom Kuriru, uspostavljena je jedna jedinica u Službi za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma, koja je nazvana "služba za vezu vlade".

U toj jedinici nalazile su se pre svega osobe iz okruženja FPO, kao i sindikata bliskom slobodarscima "AUF". Ukupno je 15 pripadnika čuvalo isključivo ova četiri ministra, potvrđeno je iz policije, uz napomenu da je to urađeno po nalogu iz Ministarstva unutrašnjih poslova. I Kikl je, umesto Kobri, koristio usluge ove jedinice.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track